NE TRPE USTAŠTVO Austrijanci proširili listu zabranjenih ustaških simbola
Printscreen

- U Austriji su već zabranjena dva simbola ustaškog režima. Ali, pokazalo se da se na skupu u Blajburgu ne pokazuju samo simboli koji se povezuju s ustašama nego i simboli novih fašističkih organizacija poput naslednice ustaške organizacije ‘Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)’. Zato je popis zabranjenih simbola proširen i za ove simbole - navedeno je u zajedničkom saopštenju poslanica stranke Zeleni Olge Foglauer i Eve Blimlinger.

Na sednici vlade u sredu donetana odluka o zabrani isticanja simbola HOS na području Austrije, naglasile su poslanice Foglauer i Blimlinger.

- Centralni spomenik, centralni fašistički simboli i forma održavanja skupa će u svom dosadašnjem obliku biti ili su već zabranjeni. Ovi potezi zaista označavaju prekretnicu. Desetogodišnja borba Zelenih protiv ove navodne komemoracije i s tim skupom povezano javno pokazivanje nacističkih simbola – ali i aktualnih fašističkih simbola se – na kraju pokazala kao uspešna - rekla je Blimlinger.

Ona je primetila kako je u Hrvatskoj standard da ne bi trebalo održavati manifestacije na kojima se pokazuju zastave HOS.

- Trebalo bi da svako, kao što je to predsednik Hrvatske Zoran Milanović više puta od prošle godine učinio, napustiti zvanične manifestacije na kojima se pokazuju HOS-ovi simboli, a o ustaškim simbolima da se i ne govori“, naglasila je poslanica Zelenih, prenosi austrijska agencija APA.

Agencija Hina podseća da je poslednjih godina uvek bilo hapšenja učesnika skupa pored Blajburga koji su nosili nacističke i fašističke simbole, zabranjene austrijskim zakonima. Pre nekoliko godina Austrija je listu zabranjenih simbola, na kojoj su simboli poput kukastog krsta ili tzv. Hitlerovog pozdrava, uvrstila i simbole ustaškog režima.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading