PUKLO JE! Počeo sukob na granici Poljske i Belorusije, migranti isekli ogradu i kreću prema Evropi - Lukašenko: Naoružani su i ima ih  20.000
Foto: Ilustracija

Prema najnovijim informacijama sa terena, počeo je žestok sukob na granici Poljske i Belorusije.

Migranti su nagrnuli na žicu i počeli da je seku, dok su poljske snage bezbednosti gađali kamenicama. Upotrebljen je i vodeni top, a bačen je i suzavac.

Poljske bezbednosne snage dopremile su na granicu s Belorusijom vodeni top u ponedeljak, tešku vojnu mašineriju, a celo područje nadletao je ratni helikopter. Kako prenose mediji, protekle noći, na poljskoj strani granice, umesto jednog vodenog topa, pojavila su se četiri.

 

 

Takođe, zbog hladnog vremena migranti se sve više javljaju lekarima nevladinih organizacija koje pokušavaju da im pomognu. Oni pokušavaju da se ugreju paljenjem drveća i drugih prdmeta tako da se na snimcima iz vazdha vidi dim koji kulja iz mnogobrojnih žarišta.

Lukašenko pomenuo oružje dato migrantima

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se smatra odgovornim za nastali haos na granici njegove zemlje i Poljske međutim, kaže da je za Minsk trenutno najvažnije da zaštiti svoju zemlju i narod, i da spreči sukobe.

- Znam da je već bilo pokušaja da bude isporučeno oružje u kamp migranata blizu granice sa Poljskom - rekao je Lukašenko, objavljeno je na njegovom sajtu. Istakao je da to ni u kom slučaju ne treba dozvoliti.

 

 

Predsednik Belorusije je rekao i da Evropska unija, umesto da zajedno sa beloruskom stranom traži rešenja, odustaje od projekata prekogranične saradnje i preti novim sankcijama i izgradnjom zida.

Lukašenko je rekao da se na granicama suseda Belorusije, pre svega na granici sa Poljskom, ne nalaze samo graničari. Naveo je da se na granici sa Poljskom nalazi udarna grupa do 20.000 ljudi sa avionima i oklopnim vozilima i da se to radi pod izgovorom zaštite Evropske unije od invazije izbeglica iz zemalja koje je, kako je rekao, "bombardovala i opljačkala zapadna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama“. Lukašenko je rekao da ne razume kako je prilivom migranata moguće pravdati razmeštanje aviona, helikoptera i tenkova na granici.

 

 

Izbeglice iz bliskoistočnih država stigle su 8. novembra iz pravca Belorusije na granicu Poljske, granični prelaz "Bruzgi". Među migrantima su porodice sa ženama i decom. Oni ne kriju da im je cilj da odu u Nemačku zbog čega periodično pokušavaju da probiju bodljikavu žicu na poljskoj granici.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading