SABLASNO OBUČENI HODAJU KROZ GLAZGOV Hiljade demonstranata: "Kapitalizam ubija planetu"
Foto: Tanjug/AP

Studenti, aktivisti i građani zabrinuti za klimu okupili su se u kišnom Glazgovu, krenuli su iz parka Kelvingrov ka centralnom trgu Džordž.

Demonstranti su nosili crvene zastave i transparente na kojima je pisalo "Kapitalizam ubija planetu". Energična gomila mladih optužuje kompanije za klimatsku krizu i skandirala je parole u korist socijalizma sa pesnicama podignutim uvis.

Mogle su se videti i desetine škotskih nacionalnih zastava koje su se vijorile na vetru. Bilo je i onih koji su tražili pravdu za ugrožene poljoprivrednike.

Istovremeno, na sastanku KOP26, koji je u toku od ponedeljka i traje još nedelju dana, govornici su razmatrali kako globalno zagrevanje pustoši poljoprivredna zemljišta i ugrožava bezbednost hrane.

Obećali su da će se postepeno ukinuti korišćenje uglja, smanjiti emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte i smanjiti seča šuma.

SABLASNO OBUČENI HODAJU KROZ GLAZGOV Hiljade demonstranata:

Foto: Tanjug/AP

 

Međutim, aktivisti smatraju da je na dosadašnjim sastancima premalo dokaza o napretku. 

Aktivistkinja za klimatsku pravdu Vanesa Nakate iz Ugande zamolila je svet da prestane sa sagorevanjem fosilnih goriva, s obzirom na to da je glavni uzrok globalnog zagrevanja.

"Gledamo kako farme propadaju i sredstva za život su izgubljena zbog poplava, suša i rojeva skakavaca", rekla je ona dodajući da naučnici tvrde da su uzrok tome klimatske promene.

"Klimatska kriza znači glad i smrt za mnoge ljude u mojoj zemlji i širom Afrike", navela je.

Upitana o njenom uticaju u pregovorima o klimi, Nakate je primetila protest koji se događa na ulicama Glazgova.

"Promena je ono što se dešava napolju, šta mladi rade, organizuju klimatske štrajkove. Tu je promena", rekla je Nakate.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading