Džonson: Želim globalnu zelenu industrijsku revoluciju
Tanjug/Ap

 

Objavljujući ovaj plan na početku globalnih pregovora o klimi u Škotskoj, britanska vlada je navela da on ima za cilj da pomogne u borbi protiv klimatskih promena i da podstakne ekonomski rast u nekim zemljama koje su najranjivije na uticaj globalnog zagrevanja, prenosi Rojters.

Ovo finansiranje će verovatno biti jedna od ključnih tačaka u diskusijama na klimatskoj konferenciji UN, jer siromašnije zemlje traže da bogati pruže mnogo veću pomoć

-Želim da vidim da se zelena industrijska revolucija u Velikoj Britaniji kreće globalno. Brzina promena na planu čiste tehnologije i infrastrukture je neverovatna, i nijedna zemlja ne bi trebalo da zaostaje u trci za spas naše planete, naveo je Džonson u saopštenju.

Džonson: Želim globalnu zelenu industrijsku revoluciju

Tanjug/Ap

 

Dodao je da je „klima često bila tiha žrtva ekonomskog rasta i napretka, ali sada bi to trebalo da bude suprotno".

“Inicijativom čisto zeleno” se predviđa da vlada Ujedinjenog Kraljevstva da garancije za podršku projektima ekološke infrastrukture i razvoju partnerstva između javnih i privatnih investitora, što je u fokusu kreatora državnih politika na samitu COP26.

U okviru vladine finansijske podrške, koja je dostruko veća od iznosa koji je Britanija uložila u klimatske projekte između 2017. i 2021. godine, 200 miliona funti biće investirano u novi Mehanizam za klimatske inovacije (CIF), navodi se u saopštenju.

CIF će sarađivati sa investitorima iz privatnog sektora kako bi se pomoglo zemljama da unaprede tehnologije za borbu protiv uticaja klimatskih promena, kao što je na primer otpornost poljoprivrede na sušu i održivo šumarstvo, dodaje se dalje.

Džonson: Želim globalnu zelenu industrijsku revoluciju

Tanjug/Ap

 

Preko Grupe za privatni razvoj infrastrukture koju podržava Velika Britanija biće, između ostalog, podržani sa više od 210 miliona funti projekti proizvodnje električnih vozila u Indiji i razvoj solarne energije u Burkini Faso.

Britanija će takođe dati garanciju Afričkoj razvojnoj banci za koju se očekuje da će izdvojiti do 1,45 milijardi funti za finansiranje projekata širom kontinenta.

Ipak, ovi iznosi su daleko ispod potrebnih. Institut za investicije BlekRok procenio je da je neophodno najmanje 1.000 milijardi dolara godišnje da bi zemlje u razvoju dekarbonizirale svaki deo svoje ekonomije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading