FRAPANTNO Masakr lukom i strelom u Norveškoj je mogao da se spreči, policija je na vreme upozorena (FOTO)
EPA

 

- Vi iz policije treba dobro da znate ko je ovaj čovek i da ga shvatite ozbiljno pre nego što se izgube životi ili neko dobije trajne povrede. On je potpuno lud, i pitanje je vremena kada će počiniti nešto strašno - rekao je navodno taj čovek agentima norveške službe bezbednosti još 2017. godine.

Espen Andersen Broten je te godine objavio dva snimka na Jutjubu, a upravo ti snimci su zabrinuli njegovog prijatelja, koji je posle toga prekinuo kontakt s Brotenom.

- Zdravo. Ja sam jedini glasnik. Dolazim s upozorenjem. Da li je ovo zaista ono što želite? A za sve koji stvarno žele da se iskupe, sad je došlo vreme. Budite sigurni da sam pravi musliman -  rekao je Broten tada u video-snimku na Jutjubu.

FRAPANTNO Masakr lukom i strelom u Norveškoj je mogao da se spreči, policija je na vreme upozorena (FOTO)

EPA

 

Espenov prijatelj je rekao da je samo želeo da mu pomogne i da je zbog toga upozorio policiju, a  još jedna osoba koja poznaje optuženog rekla je za NRK da njegov prelazak u islam ima malo veze sa krvavim pirom u Kongsbergu.

- Ovde je reč o osobi koja je ozbiljno mentalno bolesna. To je u velikoj meri uticalo na živote njegovih bliskih osoba - smatra ova osoba, koja je insistirala na anonimnosti.

FRAPANTNO Masakr lukom i strelom u Norveškoj je mogao da se spreči, policija je na vreme upozorena (FOTO)

EPA

 

 

Petoro ubijenih, četiri žene i jedan muškarac, bili su u stari od 50 do 70 godina. Dvoje ljudi, uključujući policajca koji nije bio na dužnosti, povređeno je i niko nije u životnoj opasnosti, ali su još u bolnici. Kongsberg se nalazi oko 70 kilometara  jugoistočno od Osla i u njemu živi oko 28.000 ljudi.

Određen višenedeljni pritvor

Norveški sud doneo je odluku da Broten ostane u policijskom pritvoru četiri nedelje, dok traje istraga i dok se ne obave svi medicinski pregledi i psihijatrijska veštačenja. Posle toga, sud će doneti odluku da li će ubica biti poslat u ludnicu ili će mu se suditi. Prema norveškom zakonu, maksimalna kazna za krivično delo ovog kalibra je 21 godina zatvora, uz mogućnost da se produži.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading