FRAPANTNO Masakr lukom i strelom u Norveškoj je mogao da se spreči, policija je na vreme upozorena (FOTO)
EPA

 

- Vi iz policije treba dobro da znate ko je ovaj čovek i da ga shvatite ozbiljno pre nego što se izgube životi ili neko dobije trajne povrede. On je potpuno lud, i pitanje je vremena kada će počiniti nešto strašno - rekao je navodno taj čovek agentima norveške službe bezbednosti još 2017. godine.

Espen Andersen Broten je te godine objavio dva snimka na Jutjubu, a upravo ti snimci su zabrinuli njegovog prijatelja, koji je posle toga prekinuo kontakt s Brotenom.

- Zdravo. Ja sam jedini glasnik. Dolazim s upozorenjem. Da li je ovo zaista ono što želite? A za sve koji stvarno žele da se iskupe, sad je došlo vreme. Budite sigurni da sam pravi musliman -  rekao je Broten tada u video-snimku na Jutjubu.

EPA

 

Espenov prijatelj je rekao da je samo želeo da mu pomogne i da je zbog toga upozorio policiju, a  još jedna osoba koja poznaje optuženog rekla je za NRK da njegov prelazak u islam ima malo veze sa krvavim pirom u Kongsbergu.

- Ovde je reč o osobi koja je ozbiljno mentalno bolesna. To je u velikoj meri uticalo na živote njegovih bliskih osoba - smatra ova osoba, koja je insistirala na anonimnosti.

EPA

 

 

Petoro ubijenih, četiri žene i jedan muškarac, bili su u stari od 50 do 70 godina. Dvoje ljudi, uključujući policajca koji nije bio na dužnosti, povređeno je i niko nije u životnoj opasnosti, ali su još u bolnici. Kongsberg se nalazi oko 70 kilometara  jugoistočno od Osla i u njemu živi oko 28.000 ljudi.

Određen višenedeljni pritvor

Norveški sud doneo je odluku da Broten ostane u policijskom pritvoru četiri nedelje, dok traje istraga i dok se ne obave svi medicinski pregledi i psihijatrijska veštačenja. Posle toga, sud će doneti odluku da li će ubica biti poslat u ludnicu ili će mu se suditi. Prema norveškom zakonu, maksimalna kazna za krivično delo ovog kalibra je 21 godina zatvora, uz mogućnost da se produži.

Komentari (0)

Loading