STJEPAN MESIĆ ZACVILEO ZBOG SAMITA NESVRSTANIH Uprkos članstvu u EU i NATO, moli da i Hrvatska učestvuje!
EPA

 

Nekadašnji predsednik Hrvatske i poslednji predsedavajući Predsedništva SFRJ uoči raspada bivše države Stjepan Mesić izneo je najpre niz kritika na račun Samita nesvrstanih u Beogradu, a potom konstatovao da je "Hrvatska morala imati aktivniju ulogu u Pokretu nesvrstanih, uprkos članstvu u NATO i EU" i jasnoj integraciji u zemlje sa zapadnim sistemima vrednosti

- Žao mi je što Hrvatska na planu saradnje s Pokretom nesvrstanih nije učinila gotovo pa ništa, kao da uvek postoji strah aktualne vlasti da bi se taj potez protumačio kao želja za povratkom Jugoslavije - kaže Mesić i dodaje da je ta država mrtva i više ne može da postoji.

U izjavi za hrvatski t-portal, Mesić ističe činjenicu da je Josip Broz Tito kao glavni organizator i osnivač Pokreta nešvrstanih time izgradio snažnu političku poziciju i postao jedan od najvećih svetskih državnika i tvrdi da ime nekada doživotnog predsednika SFRJ nije, kako kaže, nijednom spomenuto upravo na 60-godišnjicu prvog sastanka, što je, smatra, "čist istorijski falsifikat.

Vučićev govor

Napominje da je u medijima zabeležen deo Vučićevog govora u kojemu današnju Srbiju predstavlja kao "pravnog naslednika Jugoslavije", što je, navodi, apsolutno pogrešno.

- Osnivač Pokreta nesvrstanih bila je Jugoslavija, a njeni su naslednici svi konstitutivni elementi države, ni manje ni više - kaže Mesić.

Navodi da bi Pokret nesvrstanih mogao ponovno da odigra pozitivnu ulogu i doprinese smirivanju tenzija ukoliko bi zemlje bile koordinirane.

Puno, kaže, zavisi od države koja preuzima štafetnu palicu - Azerbajdžanu.

- Poruke sa sastanka u Beogradu svakako ne idu u tom smeru, zapravo, ukoliko su već zanemarili Titovu ulogu, tamo nismo čuli nijednu poruku vrednu pažnje - smatra Mesić, koji kaže da ga je neprijatno iznenadilo to da na beogradski samit nije pozvan bivši jugoslavenski ministar spoljnih poslova Budimir Lončar.

Komentari (0)

Loading