PRODUBLJUJE SE EVROPSKA ENERGETSKA KRIZA Gazprom najavljuje veće izvozne cene gasa
Foto: Youtube/Printscreen

 

Ruski gigant Gazprom najavljuje povećanje cena za izvoz prirodnog gasa za 2021. godinu, istovremeno signalizirajući na oprez u pogledu količine koju bi mogao da isporuči, kako se evropska energetska kriza pogoršava.

Ruski gasni gigant, najveći evropski snabdevač gorivom, ponovio je da je smanjenje domaćih zaliha njen glavni prioritet. Tek nakon što napuni svoja skladišta do kraja oktobra, kompanija bi razmatrala potencijalno povećanje izvoza u kontinentalnu Evropu, napisali su Vood & Co. i BCS Global Markets u odvojenim beleškama u petak nakon vebinara sa menadžerima Gazproma.

Gazprom je povećao svoje celogodišnje smernice o cenama gasa za izvoz u Evropu i Tursku na raspon od 295 do 330 dolara za 1.000 kubnih metara, napisao je Ildar Davletshin, šef ruskog istraživanja u Vood & Co. Mitch Jennings, viši analitičar u Moskvi sa sedištem u Sova Capital -u, takođe je izneo isti raspon cena. Revidirani izgledi o prosečnim cenama Gazproma u regionu su dobre vesti za investitore kompanije jer signaliziraju da će doći do veće dividende.

I Vood & Co. i Sova Capital takođe kažu da se Gazprom drži svoje konzervativne procene o isporukama gasa u Evropu i Tursku tokom cele godine, koja se procenjuje na 183 milijarde kubnih metara.

Nije neuobičajeno da Gazprom nudi oprezan izgled ponude, s obzirom na činjenicu da njegova prodaja u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika, kako u Rusiji tako i u inostranstvu.

Međutim, kompanija se poslednjih dana potrudila da ponovi da ispunjava sve svoje ugovorne obaveze i da će nastojati da poveća izvoz kad god je to moguće.

Analitičari kažu da Gazprom vidi dugoročne ugovore i dugoročne cene kao sredstvo koje bi pomoglo Evropi da ublaži uticaj krajnje nestabilnosti.

Jennings iz Sova Capital-a rekao je da bi kompanija mogla razmotriti povratak na indeksiranje cene gasa prema nafti u određenim ugovorima „jer bi oni koji žele da preuzmu želeli manje nestabilnosti u cenama“.

U međuvremenu,analitičari signaliziraju rekordno visoku dividendu za Gazprom. Ranije ove godine, BCS je prognozirao da će isplate gasnog giganta za 2021. možda premašiti 40 rubalja (56 centi) po akciji, što je više nego dvostruko više od dosadašnjih rekordno visokih dividendi u 2018.godini.

Energetska kriza koja je zahvatila Evropu, zbog oskudne ponude a ogromne potražnje, preti da omete ekonomski oporavak regiona povećavajući poslovne troškove i račune domaćinstava i povećavajući inflaciju. Kao rezultat toga, oprez Gazproma u pogledu isporuke mogao bi razočarati neke trgovce i kreatore politike koji se nadaju trenutnom povećanju ponude.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu da bi izvoz iz te zemlje u Evropu mogao da dostigne rekord 2021. godine, ali nije precizirao količine, niti kada bi povećanje moglo početi.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading