UDRUŽILE SE KORONA I ENERGETSKA KRIZA Cene hrane u svetu lete u nebo
EPA/REMKO DE WAAL

Cene hrane na svetskom nivou nastavile su značajno da rastu ove godine, pri čemu je indeks cena porastao za 27 odsto, prema informativno-analitičkoj agenciji INFOline.

- Ovo je jedno od najdinamičnijih poskupljenja od 70-ih. Tada je nivo cena bio otprilike isti, ali je tada bio povezan sa globalnim finansijskim promenama. Već 40 godina nije došlo do takvog poskupljenja koje sada posmatramo - rekao je za URA.RU izvršni direktor INFOline Ivan Fedjakov.

Analitičar je ukazao na činjenicu da su cene različitih dobara povezane.

- Cene rastu ne samo za voće i povrće ili mleko, već i za stočnu hranu i đubrivo. Ovo pokreće spiralu cena, cene rastu i nastaviće da rastu, ali drugo je pitanje da kupovna moć nije neograničena - smatra Fedjakov.

Evropska statistička agencija Eurostat izvestila je ranije da je stopa inflacije u zemljama evrozone porasla je u septembru na 3,4 odsto na godišnjem nivou zbog skoka cene energenata.

Stopa inflacije zabeležena u septembru u 19 zemalja evrozone je najviša od septembra 2008. godine kada je bila 3,6 odsto, rekao je za Frans pres portparol Eurostata.

Na primer,  osnovne prehrambene namirnice u Nemačkoj drastično poskupljuju, a neke od njih bi u trgovinama uskoro mogle biti i do 25 posto skuplje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading