AMERIKANCI U POTAJI STIGLI NA TAJVAN Komandosi i marinci spremaju odbranu od Kine!
EPA

Američki marinci i snage za specijalne operacije tajno obučavaju tajvanske vojnike na ostrvu za odbranu od moguće kineske agresije, objavio je u četvrtak Wall Street Journal.

U izveštaju se navodi da američki vojnici deluju na Tajvanu najmanje godinu dana, za to vreme su sproveli obuku tajvanskih jedinica kopnenih snaga da ih pripreme za pretnje koje dolaze iz Kine. Američka vlada i tajvanski zvaničnici nisu komentarisali navodno raspoređivanje, ali pomenuti američki zvaničnici tvrde da je raspoređivanje po rotacionom, promenljivom rasporedu.

U sredu je tajvanski ministar odbrane Čiju Kuo Čeng rekao da bi Kina mogla da izvrši opsežnu invaziju na ostrvo do 2025. godine. Kina je poslednjih dana poslala skoro 150 vojnih aviona blizu Tajvana, dok su američke i druge savezničke snage vežbale u Južnom kineskom moru.

Američki predsednik DŽo Bajden izjavio je u utorak da su se on i kineski predsednik Si Đinping složili da se pridržavaju Tajvanskog sporazuma, koji Tajvanu osigurava mirno određenu budućnost u zamenu za priznanje Pekinga kao zvanične kineske vlade, prenosi Sputnik International.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rizica

08.10.2021 07:03

Pale su mnoge imperije i carstva, pasce i Amerika jer se svugde mesa i donosi zlo. Mirodjija u svakoj corbi.