ISIS-K Za koga radi bombaš-samoubica sa aerodroma u Kabulu?
Shuterstoock

Dok je ID ubrzano jačala u Iraku i Siriji 2015. godine, militanti su gledali na ID-k je bio "mač kalifata" u budućim osvajanjima u južnoj i centralnoj Aziji. Vođa ID-K je Šahab al-Muair, koji je navodno bio komandant srednjeg nivoa u mreži Hakani, avganistanskim pobunjeničkim snagama povezanim s talibanima.

Zapadne vlade sad strahuju od nvog napada ID-K, koja je prema Vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, već izvela skoro 100 napada na civile u Avganistanu i Pakistanu tokom 2017. i 2018. godine, pored oko 250 sukoba sa snagama bezbednosti SAD, Avganistana i Pakistana.

U izveštaju UN objavljenom u junu navodi se da ID-K ima osnovnu grupu od oko 1.500 do 2.200 boraca, koja je decentralizovana u manje ćelije. Grupa održava komunikaciju sa Islamskom državom i ima "aktivno prisustvo na društvenim mrežama, imajući u vidu period povlačenja nakon Sjedinjenih Država".

Talibani, koji su zauzeli većinu Avganistana i Kabul 15. avgusta, u prošlosti su se sukobljavali sa ID-K. Štaviše, izveštaji medija tvrdili su da su ubrzo posle pada avganistanske prestonice militanti pogubili Abu Omara Korasanija, zatvorenog bivšeg šefa Islamske države u južnoj Aziji.

Prvi emir i komandant ID K bio je pakistanski državljanin Hafiz Said Kan, dok je bivši pripadnik talibana i zatvorenik u Gvantanamu Abdul Rauf Aliza imenovan za njegovog zamenika. Obojica su ubijena u vazdušnim napadima SAD u Avganistanu 2015. i 2016. godine.

Grupa je prošle godine preuzela odgovornost za napad na kompleks Univerziteta u Kabulu, kao i za ispaljivanje raketa na predsedničku palatu i međunarodni aerodrom Hamid Karzai u kabulu. Optuženi su i za napad na porodilište Lekari bez granica u Kabulu. U januaru su avganistanski bezbednosni zvaničnici rekli da su uhapsili nekoliko pripadnika ID-K koji su planirali atentat na Rosa Vilsona, visokog američkog diplomatu u Kabulu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading