KINA REAGOVALA Vi ste krivi za haos u Avganistanu!
EPA

Kina je izrazila spremnost da održi razgovore sa SAD radi promovisanja "mekog prizemljenja" u Avganistanu, istovremeno oštro kritikujući Vašington i ponovo zahtevajući da Bajdenova administracija prekine napade na Kinu.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, okrivio je juče ishitreno povlačenje američke vojske za haos koji je usledio nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi agencija AP.

- Kina je voljna da ima komunikaciju i dijalog sa SAD kako bi promovisala meko prizemljenje u avganistanskom pitanju i izbegla novi građanski rat ili humanitarnu katastrofu i kako ne bi dozvolila da Avganistan ponovo postane leglo i sklonište za terorizam - navodi se u saopštenju u kojem je citirana Vangova izjava.

EPA/JALIL REZAYEE

 

 

Uoči konačnog povlačenja američkih trupa, talibani su preuzeli kontrolu nad avganistanskom vojskom i vladom, ušavši u prestonicu Kabul tokom vikenda.

Vang je rekao da bi Kina i SAD trebalo da sarađuju na planu globalnih pitanja i regionalnih žarišta, ali da "SAD ne mogu, s jedne strane, namerno ograničavati i potiskivati Kinu kako bi naštetile njenim legitimnim pravima i interesima, a s druge strane računati da Kina ponudi podršku i koordinaciju'".

U saopštenju Stejt departmenta u jednoj rečenici navodi se da su Blinken i Vang govorili o dešavanjima u Avganistanu, uključujući o bezbednosnoj situaciji i o naporima da svoje građane dovedu na bezbedno.

Bajdenova administracija traži saradnju Kine u pitanjima poput klimatskih promena, ali istovremeno kritikuje Peking kada je reč o trgovini i tehnologiji, bezbednosti u azijsko-pacifičkom regionu i ljudskim pravima.

 

Komentari (0)

Loading