FOTOGRAFIJA KOJA JE IZAZVALA OPŠTU POMETNJU Iran pozvao na razgovor ruskog i britanskog ambasadora
Foto: Youtube/Printscreen


Fotografija, koju je odlazeći ministar inostranih poslova Mohamad Javad Zarif nazvao krajnje neprikladnom, izazvala je kritike u Iranu, a mnogi su na Tviteru naveli da im se čini da je cilj bio da da ih podsete na vreme kada je njihova zemlja bila pod stranom okupacijom, preneo je Rojters.

Na fotografiji je prikazan ruski ambasador Levan Dzhagarjan i britanski ambasador Sajmon Šerklif kako sede na mestu gde su predsednik SAD Franklin D. Ruzvelt, britanski premijer Vinston Čerčil i sovjetski lider Josif Staljin zajedno sedeli u ambasadi Rusije tokom sastanka o strategiji 1943. godine.

Imenovani ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahian rekao je da je to pokazuje nepoštovanje diplomatskog bontona i nacionalnog ponosa iranskog naroda.

Tokom sastanka, ruski ambasador je izjavio da je njegova namera bila da tom fotografijom samo podseti na savez Rusije sa Britanijom protiv nacističke vojske tokom Drugog svetskog rata, navodi se u saopštenju iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

Iza objavljivanja fotografije nije stajao antiiranski motiv, dodaje se u saopštenju, prenela je iranska državna televizija.

Ističući prijateljske odnose između Irana i Rusije, zvaničnik iranskog Ministarstva spoljnih poslova jasno je stavio do znanja da objavljivanje takve fotografije nije prihvatljivo, stoji u saopštenju.

Ruska ambasada je navela da joj nije bio cilj da fotografijom uvredi Iran.

"Uzimajući u obzir dvosmislenu reakciju na našu fotografiju, želeli bismo da primetimo da ona nema nikakav antiiranski kontekst. Nismo hteli da uvredimo osećanja prijateljskog iranskog naroda", navela je ruska ambasda na Tviteru.

"Jedino značenje ove fotografije je da mora da oda priznanje zajedničkim naporima savezničkih država protiv nacizma tokom Drugog svetskog rata. Iran je naš prijatelj i sused, a mi ćemo nastaviti da jačamo odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju", dodala je ruska ambasada.

Šerklif je retvitovao komentare.

Poluzvanična novinska agencija Tasnim izvestila je da je britanski ambasador izrazio žaljenje zbog nesporazuma u vezi s fotografijom i rekao da iza toga ne stoje loše namere.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading