KRVAVA SAHRANA! Krenuli na groblje, a onda su počeli rafali! (VIDEO)
Printscreen

Pogrebna povorka u kojoj su bili pripadnici Hezbolaha presretnuta je kod grada Khaldeha južno od prestonice Bejruta kada su Suniti otvorili vatru na Šite. Posle čega je došlo do vatrenog obračuna dve strane u kome su četiri osobe ubijene, a njih 10 ranjeno.

Da se radilo o žestokom obračunu svedoče i snimci koje su građani pravili sa svojih terasa dok su rafali odjekivali gradom.

Zaparavo sukobi i trvenja sunitskog i šitskog stanovništva grada Khaldeha započelo je sa ubistvom Hasana Zahera Gosna (14), tinejdžera koji je bio sunitiski Arapin. Prema navodima Jerusalem Posta koji se poziva na mediji Al-Manr koji se dovodi u vezu sa Hezbolahom, Šibija je ubio kako oni tvrde Ahmed Zahr Goson.

 

Neke inidicje ukazuju da je Ahmed koji je ubio Šibvija bio rođak ubijenog Hasana i da je ovo poslednje ubistvo bilo iz krvne osvete.

Libanska vojska je uvela bezbednosni kordon u tom području, a bezbednosne službe su otvorile istragu, a tamošnji mediji javljaju da su tenzije u tom području velike nakon ubistva.

Tragom te vesti neki portali i mediji u Libanu navodili su da je porodica ubijenog tinejdžera, kao i celo pleme Ghosn tražilo da se Shibi preda vlastima posle ubistva tinejdžera, ali da to nije učinjeno jer je Shibi uživao zaštitu Hezbolaha.

 

Sukobi su izbili prošlog avgusta u gradu Haldeh nakon što su šiitski stanovnici postavili plakat u znak sećanja na Ašura, mučeništvo imama Huseina u 7. veku. U borbama u avgustu prošle godine korišteni su mitraljezi i raketni bacači, za koje su svedoci rekli da su trajale četiri sata. Tokom sukoba pucano je i zapaljen tržni centar pod imenom Šibli Center. Šibli je navodno bio vlasnik tog centam a prema vestima Al-Akhbar-a koji je povezan sa Hamasom, i Šiblijeva kuća je bila pogođena raketnim bacačem tokom tog sukoba.

 

Podele između libanskih Sunita i Šiita otvorile su se nakon ubistva bivšeg premijera Rafika al-Haririja 2005. godine. Hezbolah i dalje negira bilo kakvu ulogu u ubistvu Haririja, glavnog libanskog sunitskog vođe u vreme njegove smrti.

 

Atentat u subotu dogodio se nekoliko dana pošto su libanski građani izrazili bes kao odgovor na slike i video zapise sa raskošnih venčanja ćerki dvojice političara povezanih sa Hezbolahom koji su procurili na društvene mreže, a koji pokazuju kako političari slave sa stilom dok većina Libanaca pati zbog posledica teške ekonomske krize sa kojom se supčava ova bliskoistočna država.

Komentari (0)

Loading