KRVAVA SAHRANA! Krenuli na groblje, a onda su počeli rafali! (VIDEO)
Printscreen

Pogrebna povorka u kojoj su bili pripadnici Hezbolaha presretnuta je kod grada Khaldeha južno od prestonice Bejruta kada su Suniti otvorili vatru na Šite. Posle čega je došlo do vatrenog obračuna dve strane u kome su četiri osobe ubijene, a njih 10 ranjeno.

Da se radilo o žestokom obračunu svedoče i snimci koje su građani pravili sa svojih terasa dok su rafali odjekivali gradom.

Zaparavo sukobi i trvenja sunitskog i šitskog stanovništva grada Khaldeha započelo je sa ubistvom Hasana Zahera Gosna (14), tinejdžera koji je bio sunitiski Arapin. Prema navodima Jerusalem Posta koji se poziva na mediji Al-Manr koji se dovodi u vezu sa Hezbolahom, Šibija je ubio kako oni tvrde Ahmed Zahr Goson.

 

Neke inidicje ukazuju da je Ahmed koji je ubio Šibvija bio rođak ubijenog Hasana i da je ovo poslednje ubistvo bilo iz krvne osvete.

Libanska vojska je uvela bezbednosni kordon u tom području, a bezbednosne službe su otvorile istragu, a tamošnji mediji javljaju da su tenzije u tom području velike nakon ubistva.

Tragom te vesti neki portali i mediji u Libanu navodili su da je porodica ubijenog tinejdžera, kao i celo pleme Ghosn tražilo da se Shibi preda vlastima posle ubistva tinejdžera, ali da to nije učinjeno jer je Shibi uživao zaštitu Hezbolaha.

 

Sukobi su izbili prošlog avgusta u gradu Haldeh nakon što su šiitski stanovnici postavili plakat u znak sećanja na Ašura, mučeništvo imama Huseina u 7. veku. U borbama u avgustu prošle godine korišteni su mitraljezi i raketni bacači, za koje su svedoci rekli da su trajale četiri sata. Tokom sukoba pucano je i zapaljen tržni centar pod imenom Šibli Center. Šibli je navodno bio vlasnik tog centam a prema vestima Al-Akhbar-a koji je povezan sa Hamasom, i Šiblijeva kuća je bila pogođena raketnim bacačem tokom tog sukoba.

 

Podele između libanskih Sunita i Šiita otvorile su se nakon ubistva bivšeg premijera Rafika al-Haririja 2005. godine. Hezbolah i dalje negira bilo kakvu ulogu u ubistvu Haririja, glavnog libanskog sunitskog vođe u vreme njegove smrti.

 

Atentat u subotu dogodio se nekoliko dana pošto su libanski građani izrazili bes kao odgovor na slike i video zapise sa raskošnih venčanja ćerki dvojice političara povezanih sa Hezbolahom koji su procurili na društvene mreže, a koji pokazuju kako političari slave sa stilom dok većina Libanaca pati zbog posledica teške ekonomske krize sa kojom se supčava ova bliskoistočna država.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading