Janša napravio skandal prvog dana predsedavanja Slovenije EU: Reagovali visoki evropski funkcioneri
Tanjug/Ap

 

Janša je na radnom sastanku sa Evropskom komisijom, održanom na Brdu kod Kranja, kritikovao socijaldemokrate tako što je bez najave i van konteksta pokazao jednu fotografiju s nekoliko sudija i političara koji su bili obeleženi slovima „S&D“ (Socijalisti i demokrati) kako se nazivaju socijaldemokrate u Evropskom parlamentu.

Na fotografiji se nalazila i slovenačka socijaldemokratska političarka i poslanica u EP Tanja Fajon.

 

Fotografija je, kako javlja austrijski „Di prese“, pozivajući se na dva različita izvora u Komisiji i austrijskoj delegaciji, Janši trebalo da posluži kao ilustracija za njegovu tvrdnju kako je slovenačko pravosuđe pod uticajem „bivših komunističkih sudija“ i da nije nezavisno.

Posle toga je holandski socijaldemokratski političar i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans odbio da bude na zajedničkoj fotografiji na kojoj je i Janša.

„Ja jednostavno nisam mogao da budem na fotografiji s premijerom Janšom posle njegovog neprihvatljivog napada i blaćenja dvoje sudija i dvoje socijaldemokratskih zastupnika Evropskog parlamenta“, rekao je Timermans za nemački „Zidojče cajtung“.

On je rekao kako je nezavisnost sudstva i poštovanje za izabrane zastupnike temelj načela pravne države bez kojih EU ne može da funkcioniše.

„Ne smemo da odustanemo od toga da javno ukažemo na one koji napadaju ova načela“, rekao je Timermans.

Predsednik slovenačkog Parlamentarnog odbora za kontrolu obaveštajnih službi Matjaž Nemec je na Tviteru objavio spornu fotografiju koja pokazuje dvojicu sudija Matjaža Štoka i Slavka Gazivode u druženju sa socijaldemokratskim političarima Tanjom Fajon i Milanom Brglezom na izletu u blizini Maribora.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla kako politički dijalog iziskuje poštovanje za sve demokratske političke stranke te dodala kako i sudije „imaju pravo na vlastitu prošlost“, prenosi Jutarnji list.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading