ULTIMATUM ZA KINEZE Preti im međunarodna izolacija ukoliko ne dozvole istragu o korona virusu!
Tanjug/Ap

Džejk Salivan, savetnik za bezbednost američkog predsednika Džozefa Bajdena, izjavio da Kina ima izbor ili da dozvoli još jednu međunarodnu istragu, koju bi predvodila Svetska zdravstvena organizacija, o poreklu virusa korona na svojoj teritoriji ili da bude izolovana od strane svetske zajednice.

On je to upozorenje izneo tokom intervjua za američku TV mrežu Foks njuz.

Upitan da li će i predsednik SAD insistirati na drugoj međunarodnoj istrazi o poreklu virusa korona u Kini, odnosno na tome da ona bude nezavisna, Salivan je odgovorio da je o tome bilo reči na nedavnom samitu G7 i da je Bajden ubedio svoje sagovornike da na Kinu mora da se izvrši pritisak.

Pekingu je, tvrdi Salivan, dat ultimatum, ili da se povinuje zahtevima i dozvoli istraživačima pravi rad kako bi se otkrilo odakle stvarno dolazi kovid 19, ili da se suoči sa izolacijom međunarodne zajednice, prenosi RT.

Peking je tu izjavu osudio i okarakterisao kao ozbiljno kršenje osnovnih normi međunarodnih odnosa, optužujući G7 za podsticanje razdora u vreme kada su potrebni zajednički napori.

Novi zahtev da se u Kini ponovo sprovede istraga o poreklu korone stiže nakon izveštaja američkih medija da su se prvi slučajevi obolelih koji su imali simptome poput onih koje imaju zaraženi kovidom 19 pojavili znatno pre izbijanja pandemije u laboratoriji u Vuhanu.

Međutim, postoje i istraživanja sprovedena u SAD, a po kojima je vrlo verovatno da je virus na američkom tlu bio prisutan takođe pre zvaničnog proglašenja pandemije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
laki

21.06.2021 16:45

Pazi ovo, Bajden hoce da izvrsi pritisak na Kinu da prihvati istragu poreklo virusa korone. Jel to istraga kao sto ste vi amerikanci radili u Iraku kako navodno Irak ima hemijsko oruzje. Isto i i u Libiji i Siriji. Koliko su genocida napravili ti amerikanci od 1945. do danas sirom sveta napravili.