ČUVENA PESMA CEPA ITALIJU Numera iz 1919. Bela ćao, koja se peva u čitavom svetu, novi je razlog za razdor!
Tanjug/Ap

Grupa članova italijanskog parlamenta iz redova stranaka leve orjentacije predložila je da se zakonom obaveže izvođenje čuvene pesme Bela ćao, koja je postala simbol borbe za ličnu slobodu i protiv ugnjetavanja naroda u svim delovima sveta, što je izazvalo žestoke reakcije desničarskih organizacija u zemlji, budući da oni tu numeru smatraju partizanskom.

- Bela ćao nije izraz nijedne političke stranke. Naš cilj je upravo suprotan, da sve demokratske političke snage mogu jednako da se prepoznaju u univerzalnim idealima koji su nadahnuli pesmu - saopštili su predlagači zakona, navodeći da bi Bela ćao trebalo da se "zaštiti" budući da se u Italiji izvodi nakon državne himne prilikom proslave Dana oslobođenja od nacizma i fašizma 25. aprila.

Međutim, predlog zakona je već izazvao polemike i negodovanje članova stranaka desnog centra, koje tvrde da je pesma Bela ćao partizanska i kao takva za njih neprihvatljiva.

Ranijih godina su stranke te orijentacije polemisale i o tome da li je uopšte ispravno proslavljati Dan oslobođenja Italije od nacizma i fašizma, pa je lider desničarske partije Liga, Mateo Salvini, čak bojkotovao ceremoniju i to je i javno saopštio.

Inače, prvi pisani trag o izvođenju pesme Bela ćao datira iz 1919. kada je izvesni Miška Ziganov snimio na gramofonskoj ploči pesmu svirajući na fisharmonici.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading