AMERIČKI HELIKOPTER ZAVRŠIO U KUKURUZU Rumuni se podsmevali: Da li imate goriva? (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

Kako je saopšteno helikopter je tokom izvođenja vojne vežbe prinudno sleteo u polje. U ovom incidentu nije niko povređen od članova posade.

Slučajni prolaznik koji je u vozilu prolazio pored prinudno spuštenog helikoptera se sa svojim saputnicima smejao i upitao američkog vojnika da li mu je možda nestalo goriva i da li im treba pomoć.

 

 

Incident se dogodio tokom velike vojne vežbe koju sprovode članice NATO pakta "Defender 21" koja se takođe održava u Rumuniji.

Za sada nisu poznate okolnosti zbog čega je prinudno sleteo AH-64 Apač ali se nagađa da je tokom niskog leta verovatno zakačio žice dalekovoda.

Inače to je drugi slučaj na vežbi "Defender 21" borbeni helikopter jedne članice NATO prinudno sleće.

Poslednji put to se dogodilo pre pet dana kod Sevnice u Sloveniji kada je španski borbeni helikopter Eurocopter Tigar prinudno sleteo na polje pošto je u niskom letu zakačio žicu od dalekovoda.

 

 

Na helikopteru je pričinjena materijalna šteta, ali povređenih nije bilo.

Inače poznato je da pojedne članice NATO pakta ne haju za bezbednosne procedure tokom izvođenja vežbi u novim članicama, koje tolerišu ovakve egzibicije, dok u starim članicama itekako moraju da poštuju stroge procedure kako se i na kojim visinama izvode vežbe.

Međutim, to nije usamljen slučaj. Sredinom juna 2019. godine tokom izvođenja vežbe " Saber Guardian 19" meštani grada Fetesti i oklonih sela u Rumuniji ogorčeni su na svoju vladu i američku vojsku jer su  brutalno oklopnim vozilima izgazila kompletnu njihovu letinu pravdajući se greškom u orjentaciji.

Farmeri koji su bili u polju svedočili su o invaziji tenkova. Oni su kako tvrde pokušali da razgovaraju sa vojnicima, ali su ih ignorisali i nastavili da napreduju kroz polja.

Poljoprivrednici su incident prijavili policiji, ali su izjavili da je policija došla posle nekog vremena i rekla lokalcima da je to bila vežba NATO-a, a vojska je imala pogrešne koordinate, i da su zato upali na njihovu zemlju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading