AMERIKA SE OBRUKALA! Vašington zabranio akciju UN na Bliskom istoku, sada se pravdaju!
EPA/ T.J. Kirkpatrick

„Nismo ćutali“, rekla je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild 193-članoj Generalnoj skupštini UN koja se sastala kako bi razgovarala o konfliktu.

„U stvari, ne verujem da postoji ijedna zemlja koja hitnije i vatrenije radi na miru“, dodala je, prenosi agencija.

SAD su se više puta usprotivile saopštenju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija otkako su pre 11 dana izbile borbe između Izraela i militanata Hamasa i drugih grupa u Gazi.

Vašington je u sredu izrazio protivljenje francuskom zalaganju za rezoluciju Saveta bezbednosti o sukobu.

Kada je u sredu američki predsednik Džozef Bajden razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, rekao je da SAD veruju da je "Izrael sada u poziciji da započne s okončanjem sukoba'''' i da Vašington ''''očekuje da započne značajna deeskalacija", rekla je Tomas-Grinfild.

Francuski nacrt teksta zahteva trenutni prekid neprijateljstava i osuđuje „neselektivno ispaljivanje raketa na civilna područja“, bez utvrđivanja krivice.

Zahteva zaštitu civila i oživljavanje mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca s ciljem stvaranja dve države.

Uprkos američkom stavu o rezoluciji, francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan rekao je da će njegova zemlja napredovati u nadi da će SB UN moći jednoglasno da usvoji rezoluciju.

Diplomatski napori ka prekidu vatre u ratu u Gazi ubrzali su se danas usred pogoršanja humanitarne krize na palestinskoj teritoriji, ali su se borbe između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas nastavile, navodi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading