PRAVI HEROJ Pavle je prvi dečak sa autizmom koji je istrčao polumaraton (FOTO)
Alo

Pavle je ovaj veliki uspeh postigao 16. oktobra 2022. godine na Apatinskom Dunavskom polumaratonu, gde je učestvovalo oko 700 trkača. On je istrčao stazu dugu 21 kilometar za dva sata i jedan minut.

Pavlov trener Branko Hrnjaz iz kluba Singidunum Beograd ističe da je to odličan rezultat, posebno ako se ima u vidu da mu je to prvi polumaraton u životu i da je bio treći u svoj podkategoriji (trkači do 19 godina). Hrnjaz kaže da je Pavle bez problema istrčao stazu dugu 21 kilometar i da je bio ravnopravan sa mnogo starijim i iskusnijim trkačima, koji imaju mnogo polumaratona i maratona iza sebe, iako je bio najmlađi učesnik.

Odbojkašice Crvene zvezde startuju u kvalifikacijama za Ligu šampiona - Alo.rs

Pavle se, po rečima svoga trenera, mesecima u okviru kluba Singidunum zajedno sa svojim drugarima, koji su mu bili velika podrška, spremao za polumaraton. Nekoliko puta nedeljno je trenirao u Košutnjaku na trim stazi i oprobao se u trci od 11 km u Novobeogradskoj atletskoj ligi. Ipak, nije zapostavljao ni učenje u Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu, gde je na smeru cvecar. Hrnjaz kaže da Pavle ima nekoliko medelja sa Specijalnih olimpijada, ali da je ovo prvi put da je učestvovao u regularnoj seniorskoj konkurenciji na ovako zahtevnoj i dugačkoj deonici.

PRAVI HEROJ Pavle je prvi dečak sa autizmom koji je istrčao polumaraton (FOTO)

Foto: privatna arhiva

 

 

Trener kaže da im je uzor čuveni americki maratonac Aleks Shnajder. On je takođe autističan mladić, ali je svetsku slavu zadobio kada je istrčao maraton u Njujorku. Svi vodeći američki mediji, poput Njujork tajmsa i ABC TV, izveštavali su o ovom neverovatnom uspehu Shnajdera. Hrnjaz ističe da je Shnajder ipak 15 godina stariji od Pavla i da ima vremena da se dostigne njegov uspeh u maratonu.

Sjajne vesti za Piksija - Alo.rs

Trenutno su on i Pavle fokusirani na naredni izazov, polumaraton u Beogradu 2023. godine. Ipak, Hrnjaz uz osmeh ne isključuje mogućnost da se Pavle sledeće godine u Beogradu oproba i na najdužoj stazi, od 42 kilometra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading