Novak Đoković
EPA/Nic Bothma
Novak Đoković

EPA/Nic Bothma

Novak Đoković, Foto: EPA/Nic Bothma

* Đoković je osvojio 16 Grend slem titula a on 8

* Obojica imaju slovensko poreklo

* Publika je često bila protiv njih

U spektakularnom finalu na Vimbldonu, Novak Đoković je slavio protiv Rodžera Federera i domaće publike, koja je stvarala buku, nepristojno i ironično aplaudirala na Novakove izgubljene poene i duple servis greške, i razne provokacije upućeno ka Noletu, ali posle skoro pet sati igre Srbin je ućutkao publiku nakon što je spasao dve meč lopte i pobedio u taj brejku u 25. gemu petog seta.

Nije prvi put da Novak ispred sebe za rivala ima tenisera i publiku, odlično se nosio sa time, kao mlađi je nekad i opsovao što je sasvim normalno. Tako je bilo i na njegovom pohodu ka prvom Grend slem titulu. Tako je u finalu savladao Žo Vilfreda Congu sa  4–6, 6–4, 6–3, 7–6(7–2) i dospeo do svoje osme titule u karijeri, a prva najprestižnija. Pri rezultatu 5-5 u ispostaviće se odlučujućem setu, Novak je tapkao lopticu od teren, a kako je to nekad stvarno dosta dugo radio, da bi se fokusirao na servis, jedan navijač je viknuo da prestane to da radi. To je samo jedan primer od milion takvih situacija gde je publika pokušavala na svakakve moguće načine da ometi Novaka.

Jedno 15 Grend slem titula više, Novak svakako ima više poštovanja od publike, ali ne u toj meri kakav jedan šampion kao on to zaslužuje. Što su imućnije države gde Novak igra protiv najboljih tenisera sveta, to više navijaju protiv Srbina. Đoković ima veliku bazu navijača širom sveta, počev od Balkana pa do Indije, Azije i Južne Amerike, koje cene igrače kao što je on, strastvene i borbene! 

Sa društvenim mrežama je stvorena platforma da se profesionalni igrač poveže sa svojim navijačima i fanovima, a Novak veoma vodi računa o tim stvarima i promoviše prave vrednosti, mnogo puta je delio objave na svojim mrežama vezane za humanitarne akcije, pogotovo one u Srbiji.

Da ih nema teže bi popravio svoju sliku nabačenu od "zapadnjačkih zluradnih medija", a o tome najbolje svedoči slučaj čehoslovačkog tenisera koji je osvajao najveće trofeje, pored konkurencije kao što su Mekinro, Beker, Vilander, Konors i ostali...

Njegovo ime je Ivan Lendl, veoma tiho je osvojio 8 Grend slem titula i u 11 finala je izgubio. Svoj prvi Grend slem trofej je osvojio u Parizu 1984. posle preokreta kada je gubio 2-0 u setovima. Pobedio je Mekinroa sa 3–6, 2–6, 6–4, 7–5, 7–5, posle čega mu se ovaj revanširao na US Openu iste te godine.

Još dva puta je osvajao Rolan Garos (86' i 87'), a jedino u svojoj karijeri nije osvojao Vimbldon, iako je imao šansu za to kada je poražen u finalima upravo te dve godine.

Od 1985. do 1987., Lendl je imao preko 90% uspešnosti u pobedama, taj rekord je uspeo da izjednači Rodžer Federer 2004.-2006., ali Lendl ostaje jedini muški teniser sa 90% uspešnosti u pobedama u pet različitih godina (1982. je bila prva, a 1989. poslednja).

Ivan Lendl, Foto: Profimedia

Svoj prvi US Open je osvojio protiv Mekinra 1985. godine, a nastavio je svoj niz od 4 uzastopnih finala na US openu i produžio ga na impresivnih ukupno 8 finala US Opena zaredom.

Sledeće godine je pobedio sunarodnika Miloslava Mecira, a onda i Vilandera 1987. godine, koji mu se revanširao naredne. Posle pobede nad Vilanderom, prestižni magazin "Sports Illustrated" je na naslovici stavio Lendla sa naslovom "ŠAMPION ZA KOGA NIKOG NIJE BRIGA!".

Ivan lendl, Foto: instagram

Jedan od razloga zašto nije bio voljen kao ostali teniseri tog doba, pored njegove nadmoći na terenu u toj deceniji, je i to što je dominirao protiv Američkih tenisera. Najbolji prikaz za to je statistika.

Lendl vs Mekinro 21:15
Lendl vs Konors 22:13
Lendl vs Kurijer 4:0
Lendl vs Gilbert 16:0
Lendl vs Agasi 6:2
Lendl vs Sampras 6:3

Lendl vs Amerikanci 72-37.

Mnogi navijači su se žalili na njegovu personu, kako je hladan i ne pokazuje emocije, a kada ih pokaže da su to one najgore kojima nije mesto u sportu. Smatrali su da je robotizovan i nije im bilo jasno kako može da zarađuje toliko novca od sponzora, zato i ne čudi što je dobio nadimke kao "Ivan the Terrible, The Terminator" (Ivan Grozni i Terminator).

Sve u svemu može se napraviti paralela između njihovih karijera pogotovo što obojica dolaze iz "istočne Evrope" kako bi rekli Amerikanci i kako ih navijači iz tih delova sveta uglavnom opisuju kao bez emocija, prgavi, robotizovani teniseri.

Svi smo svesno da to u Novakov slučaju nije istina jer poseduje dušu i harizmu kakva je neviđena na teniskim terenima.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO 

Boba Živojinović jeo sendvič u polufinalu Australijan Opena!