Novak Đoković
EPA Ian Langsdon
Novak Đoković

EPA Ian Langsdon

Novak Đoković, Foto: EPA Ian Langsdon

Novak Đoković je danas prepustio tron ATP-a španskom teniseru Rafaelu Nadalu, a poznati sportski novinar Mat Ficgerald je izabrao najbolje u ovoj deceniji!

PROČITAJTE JOŠ:

Na deseto mesto je stavio Dominik Tima, za njega je napisao da je "nastao" iz šljake! Na ovoj podlozi osvojio je 10 titula od toga četri su bile protiv Nadala u finalu (sve u tri seta). Od većih uspeha mu se spominju i pobede nad Đokovićem u polufinalu Rolan Garosa ove i prošle godine! Da ne ostane igrač koji može da igra samo na šljaci pobrinuo se pobedom u finalu Indijan Velsa nad Rodžerom Federerom!

Deveto mesto je rezervisano za Huan Martin Del Potra - velikog ratnika koga su povrede uništile. Ficgerald je opisao kao "najnesrećnijeg" tenisera u prethodnih deset godina zbog povreda! Predvodio je Argentinu do trofeja u Dejvis kupu i za svoju zemlju je osvojio dve medalje, uz to ima 15 ATP titula!

Uveren da se Novak vraća na prvo mesto, osvrnuo se na Nadala, a potom otpisao Federera iz trke za najboljeg ikad!

AUTOR: Alo.rs/ I. Džodić DATUM I VREME: 04.11.2019. 09:00 Novak Đoković je osvojivši Masters u Parizu na najbolji način demonstrirao dominaciju u aktuelnom teniskom društvu, a posle novog trofeja srpskog tenisera na njegov učinak se osvrnuo teniski strčnjak Bogdan Obradović. "Ovo je pravi Nole! Pokazao je na kom je nivou kad pruža maksimum.

Posebno će se pamtiti njegov povratak na teren kad je uspeo da se plasira u finale US Opena, tada ga je Novak savladao sa 3:0 u setovima!

Iznenađenje na osmom mestu je Tomaš Berdih koji je 2010. godine pobedio Federera i Đokovića za finale Vimbldona! On je još učestvovao na šest polufinala grend slemova, a sa Češkom je uspeo da osvoji dve godine zaredom Dejvis kup! 

Srbin ušao u klinč sa Amerikancem koji nije mogao da izdrži pritisak Kecmanovića! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/ M.D. DATUM I VREME: 04.11.2019. 12:29 Naš as je pobedio, Amerikanac se prvi nasmejao! Miomir Kecmanović i Franses Tijafu, Foto: printscreen Srpski teniser Miomir Kecmanović učestvuje na turniru "Sledeća generacija" koja se tradicionalno održava na kraju sezone! Osam najboljih mladih tenisera sveta izmeriće snagu u Milanu od 5.

Sedmo mesto je pripali Davidu Fereru koji se penzionisao ove godine bez osvojenog trofeja u toj sezoni. Ostaće upamćen po velikoj borbenosti, 2013. je igrao finale Rolan Garosa, a šest godina je proveo u top 10. Osvojio je 21 titulu, a najznačajnija je bila ona u Parizu u Bersiju!

Šapovalov pokazao ogromno nepoštovanje - Dok je Đoković pozdravljao publiku uradio veoma drsku stvar! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/ I.Dž. DATUM I VREME: 03.11.2019. 17:07 - 03.11.2019. 17:57 Novak Đoković je na impresivan način savladao Denisa Šapovalova u finalu Mastersa u Parizu, a potez Izraelca neposredno posle meča začudio je sve gledaoce. Đoković i Šapovalov, Foto: AP Kamil Zihnioglu Šapovalov je po završetku meča, dok je Đoković još pozdravljao publiku, seo na klupu i uzeo telefon u ruke.

Šesto mesto je pripalo Marinu Čiliću koji je 2014. godine oduzeo trofej Rodžeru Federeru na US Openu, izbacio je Švajcarca pa pobedio Nišikorija u finalu! 2017. na VImbldonu je završio na drugom mestu, dok je na Australian openu sledeće godine ponovio taj uspeh. Jedan kratki period je bio treći teniser sveta, a u svoju kolekciju je pridodao i Masters u Sinsinatiju!

Sten Vavrinka

AP/Christophe Ena

Sten Vavrinka, Foto: AP/Christophe Ena

PETO MESTO - STANISLAS VAVRINKA

U eri kao što je ova, Vavrinka je morao da smogne snage da izađe iz senke svog sunarodnika Rodžera Federera! Uspeo je da se domogne do trećeg mesta na ATP listi, a osvojio je tri grend slema (jedino Vimbldon nije), a na svakom je pobedio člana "velike trojke", uključujući i Đokovića kojeg je pobedio na sva tri turnira!

Endi Marej

EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Endi Marej, Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

ČETVRTO MESTO - ENDI MAREJ 

Prvi Britanac koji je osvojio Vimbldon posle posta koji je trajao čak 77 godina! Marej je predvodio svoju zemlju do prvog Dejvis kupa u 79 godina,a osvojio je i dve zlatne medalje na Olimpijskim igrama! Na završnom turniru 2016. godine uspeo je da pobedi Đokovića i da mu preotme prvo mesto! 2012. je postao prvi Britanac posle 76. godina koji je osvojio Grend slem trofej (US open)

Rodžer Federer

EPA-EFE/ALEXANDRA WEY

Rodžer Federer , Foto: EPA-EFE/ALEXANDRA WEY

TREĆE MESTO - RODŽER FEDERER 

I pored toga što je stariji u odnosu na svoje glavne rivale, Federer je nastavio da vodi epske duele sa Đokovićem i Nadalom! Osvojio je pet trofeja, od toga tri posle 35. godine, što ga je učinilo prvim teniserom koji može da se pohvali da je osvojio 20 GS! Sa 40 trofeja dodatih u svojoj kolekciji ovaj 38-godišnjak je blizu da obori rekord Džimija Konorsa - 109 osvojenih turnira i 1274 pobeda!

Rafael Nadal

AP Photo/Charles Krupa

Rafael Nadal, Foto: AP Photo/Charles Krupa

DRUGO MESTO - RAFAEL NADAL 

Teniser koji je i najbolje počeo da igra ovu deceniju! Osvojio je tri vezana turnira uključujući i US Open 2010. godine, i postao je drugi igrač uz Andre Agasija koji je osvojio Zlatni Slem! Njegovu dominaciju je potvrdio na Rolan Garosu ove godine kada je osvojio 12 titulu na ovom takmičenju, dok u Monte Karlu i Barseloni ima po 11 trofeja! Treba napomenuti da je i najuspešniji teniser na US Openu sa četri osvojene titule!

Novak Đoković

(AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Novak Đoković, Foto: (AP Photo/Kamil Zihnioglu)

PRVO MESTO - NOVAK ĐOKOVIĆ 

Đoković je osvojio u ovoj deceniji 15 Grend slem trofeja od svojih 16! Sezona 2011 će ostati upomćena i po rekordu 41/0, a tada je uspeo da preokrene međusobne skorove sa Nadalom i Federerom! Pored svih Grend slemova koje je osvojio (2015. je držao sva četri u svom vlasništvu), Novak je postao prvi teniser koji je osvoji svih devet ATP turnira serije Masters! Ostaće upamćena i njegova dominacija na Australian openu, u sedam odigranih finala ima isto toliko pobeda! Čak pet puta je završavao godinu/sezonu kao prvi teniser sveta!

BONUS VIDEO

Ljubiša Tumbaković ekskluzivno za ALO! o sukobu sa Lukom Jovićem!

 

 

Komentari (1)

Head

04.11.2019 22:29

Lep sazetak, sve ok ali ispravite ono kod Nadala oko US open-a! Nije ih osvojio 4 i nije ih najvise osvojio! A ovo za Vavrinku je sve tacno, nazalost! Bilo bi dobro da je i to greska ali nije! Njemu mogu da budu zahvalni i Federer i Nadal sto ih Djokovic nije prestigao u titulama na GS turnirima!