Predsednik Nole za bolje sutra!

D. Boškov | sport 2018-02-11 18:47:12 2018-02-11 18:47:12

Metju Ebden tvrdi da će Đoković biti na čelu novog udruženja igrača, koje će se boriti za ravnopravniju raspodelu nagrada na ATP turu

PROFIMEDIA

Prošlo je gotovo mesec dana otkako su engleski tabloidi sramno napali Novaka Đokovića da iz čiste pohlepe želi da podigne revoluciju među teniserima. Tek sada je stigla potvrda o čemu je zaista bilo reči na famoznom sastanku igrača pred Australijan open.

„Tajnu“ je otkrio Metju Ebden, momak koji je trenutno 75. na ATP listi.

- Mnogo toga se pisalo i spkulisalo o sastanu igrača u Melburnu. Nije nikakva tajna da je Novak Đoković predsednik Saveta igrača. Ali nije on bio jedini koji je govorio na tom sastanku. Mnogi verujemo u iste stvari kao i on. I da se razumemo, nije Nole ni u jednom trenutku rekao: „Momci, hajde da bojkotujemo takmičenja dok ne dobijemo više novca.“ Ne. Svi smo se složili da kao grupa imamo pravo da se naš glas čuje. I zbog toga ćemo osnovati novo udruženje igrača - objasnio je igrač rođen u Južnoafričkoj Republici, koji igra pod zastavom Australije.

Taj igrač, kome je najbolji plasman u karijeri bilo 61. mesto, ne krije da je većina tenisera nezadovoljna podelom novca na trurnirima.

- Recimo, nagradni fond Australijan opena je sedam odsto onoga što organizatori na njemu zarade! A znate kako, bez igrača nema ni turnira. U sportovima u kojima se najviše zarađuje nagrada za igrače je između 15 i 25 odsto. Tako je u bejzbolu, NFL-u, fudbalu... Pa fudbaleri dobijaju 30 ili 40 miliona dolara za ugovore na tri godine. A gde su tu teniseri? Mi koji smo među prvih 100 igramo sezone od po 11 meseci, putujemo više od svih ostalih sportista... A koliko zarađujemo? - zapitao se čovek koji je tokom karijere osvojio četiri titule na ATP turnirima, i to u dublu.

Zbog mizernih premija u odnosu na druge sportove taj teniser najavljuje da će se igrači organizovati na drugačiji način.

- Već smo dobili određene pravne savete. Na sastanku smo razgovarali i kako možemo da se izborimo za najjači mogući uticaj. Da li će biti štrajka? Pa i to je mogućnost. Niko ne želi da pravi probleme, posebno ne Novak. Ali nije u redu kako se prema nama odnose. Samo mala grupa igrača može da zaradi velike pare, a njih ima u tenisu. Niko ne može da kaže da nema - završio je Ebden u tekstu objavljenom na portalu „Glas igrača".

Expand player
Pogledajte više