Novak Đoković
AP Photo/Frank Franklin II
Novak Đoković

AP Photo/Frank Franklin II

Novak Đoković, Foto: AP Photo/Frank Franklin II

Povreda zbog koje je Novak Đoković morao da preda meč osmine finala US Opena sada je iza najboljeg tenisera sveta. Kreće borba do krajnjih granica, kako bi Nole sačuvao prvo mesto na ATP listi.

PROČITAJTE JOŠ:

Prva stanica na putu na kojem Srbin brani čak 2.600 poena do kraja godine jeste turnir u Tokiju. Nole prvi put u karijeri igra na ovom nadmetanju u Japanu, prvi je favorit turnira, iako će ga do trofeja čekati nekoliko nagaznih mina. Voljom žreba Novak je za rivala u prvom kolu dobio kvalifikanta, a potom bi trebalo da usledi okršaj s opasnim Janom Lenardom Štrufom, čovekom koga je Nole pobedio dva puta u dva meča, ali koji na spisku skalpova koje je skinuo ima nekoliko pobeda nad igračima iz TOP 10 na ATP listi. U Noletovm delu žreba su i David Gofan, Luka Puj, Marin Čilić, ali i drugi naš predstavnik na turniru Miomir Kecmanović, koji će u prvom kolu igrati protiv Kanađanina Denisa Šapovalova. Što se tiče trećeg igrača iz Srbije na turniru u Tokiju, Filipa Krajinovića, on će u prvom kolu igrati protiv Moldavca Radua Albota. Ovaj deo žreba je naizgled slabiji, pošto su tu, recimo, Borna Ćorić, Tejlor Fric, Benoa Pare, Aleks de Minor...

Dubl sa Krajinovićem

Osim u singlu, Novak će u Tokiju igrati i u konkurenciji parova. Partner će mu biti Filip Krajinović. Ovo će im biti četvrti put u karijerama da zajedno igraju na ATP turu, a poslednji put udružili su snage pre četiri godine u Dohi, kada su stigli do polufinala. Prva prepreka na turniru biće im dubl Pavić-Soareš.

Za Novak je rezultat na ovom turniru od ogromne važnosti, pošto je jedini na kojem ne brani poene, već osvajanjem može da uveća prednost u odnosu na najbližeg pratioca Rafu Nadala, koja trenutno iznosi samo 640 poena. Sa dodatnih 500 poena, koliko dobija pobednik turnira u Tokiju, Đoković bi pobegao Špancu na 1.140 bodova. U Novakovm kalendaru do kraja sezone nalaze se i mastersi u Šangaju i Parizu, a onda i završni masters u Londonu.

Dakle, Novak do kraja sezone praktično da nema pravo na grešku ili loš dan. On prosto ne sme sebi da dozvoli luksuz i da pretrpi iznenađujući poraz. Posebno je opasno to što Nadal ne brani nijedan jedini bod do kraja godine, pa sve što uradi samo može dodatno da Đokovićevu zalihu na ATP listi. Španac će preskočiti sledeću nedelju, ali se očekuje da će biti na masterisima u Šangaju i Parizu. D.B.

BONUS VIDEO:

Vladan Milojević posle utakmice sa Mačvom