Novak Đoković
EPA-EFE/DAVE HUNT
Novak Đoković

EPA-EFE/DAVE HUNT

Novak Đoković, Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Sretoše se tako Srbin, Rusi i Grk... ako mislite da je ovo početak nekog vica, onda ste se prevarili, mada zaista tako zvuči. Istina, jesu se sreli, ali nisu krenuli u provod, na odmor ili na neku utakmicu, već su uradili nešto "malo" više od toga - ušli su u istoriju.

Ko osvaja Australijan open?

 

Novak Đoković, čovek od koga smo navikli da pobeđuje, igra finala velikih turnira, naročito grend slemova, pobedio je Aslana Karaceva i ušao u finale Australijan opena. Učinio je Nole to po deveti put u karijeri, a imaće priliku i da dođe do isto toliko trofeja. U borbi za još jednu "recku" u Melburnu sastaće se sa nepobedivim Rusom, čovekom koji je vezao 20 pobeda - Danilom Medvedevom. 

Naravno da su svi Srbi širom sveta ponosni na uspehe našeg asa, ali je ovog puta možda vreme da budemo ponosni i na druge jer su uradili nešto što se tiče svih nas. Sigurno se pitate zašto i o čemu se radi, a odgovor je vrlo prost - pravoslavlje.

Da, upravo tako, pravoslavlje. Ove godine u Melburnu imali smo priliku da prisustvujemo nečemu što do sada nikada nije viđeno u Open eri tenisa. Prvi grend slem ove sezone ostaće upamćen kao festival pravoslavne vere.

U četvrtfinalu našla su se čak sedmorica igrača pravoslavne veroispovesti. Pored našeg Novaka, među osam najboljih bili su i Aslan Karacev (inače, polu jevrejin), Danil Medvedev i Andrej Rubljov, sva trojica iz Rusije. Momak koga je Đoković savladao u borbi za polufinale, Aleksandar Zverev takođe je ruskog porekla (otac mu je Rus, čak je igrao tenis pod zastavom SSSR-a), a pored njih je i Grk Stefanos Cicipas. Jedini "uljez" i čovek koji je pokvario stopostotan "učinak" pravoslavaca jeste Rafael Nadal.

Danil Medvedev

EPA

Danil Medvedev, Foto: EPA

Da stvar bude još bolja pobrinuli su se pomenuti igrači, pa je u polufinalu pobedilo pravoslavlje, a isti slučaj je, naravno, i u finalu. Karacev i Đoković na jednoj, odnosno Medvedev i Cicipas na drugoj strani kompletirali su savršen skor - 4/4.

Bilo kako bilo u nedelju na Rod Lejver areni Srbi će navijati za Novaka, Rusi za Medvedeva,  ali će zajedno navijati za veru, za pravoslavlje, za ono što nas sve spaja. Ko god da trijumfuje u finalu i odnese trofej iz Melburna jedno je sigurno - pobediće pravoslavlje!

Prvi put u istoriji Open ere

Ovako nešto nikada se do sada nije dogodilo, a za 53 godine, koliko traje Open era u tenisu, dešavalo se svega šest puta da se dva pravoslavca nađu u polufinalu nekog grend slema. Prvi put to se desilo 2007. godine na US openu kada su jedan polufinalni par činili Nikolaj Davidenko i Rodžer Federer, a drugi Novak Đoković i David Ferer.

Naredni put to se desilo 2010. ponovo na US openu, a sastali su se Mihail Južni i Rafael Nadal, odnosno Đoković i Federer. Usledila je pauza od šest godina i okršaji na Australijan openu između Miloša Raonića i Endija Mareja, odnosno Đokovića i Federera. Tokom 2019. desio se i prvi pravoslavni duel u polufinalu US opena. Grigor Dimitrov igrao je protiv Danila Medvedeva, dok je drugi par bio duel Rafe i Matea Beretinija. Iste godine na Australijan openu koplja su ukrstili Cicipas i Nadal, kao i Đoković i Luka Puj. Pre ovogodišnjeg Australijan opena desio se još jedan duel dvojice pravoslavaca, a to je bilo na Rolan Garosu 2020. kada je Novak pobedio Cicipasa, dok je u drugom meču Nadal savladao Dijega Švarcmana.

Osmi po redu okršaj Srbina i Rusa

Đoković i Medvedev do sada su se sretali sedam puta. Poslednji duel dvojice asova desio se na Završnom mastersu u Londonu gde je Rus slavio lakše nego što je bilo očekivano sa 2:0 (6:3, 6:3). Đoković je poslednju pobedu nad mlađim kolegom upisao na prošlogodišnjem ATP kupu sa 2:1 (6:1, 5:7, 6:4).

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)