Novak nastavio pohod na titulu
Foto: AP/AP Photo/Thibault Camus

Novak Đoković je uspešno prebrodio prvu nedelju Rolan Garosa i sada kreće "ono pravo". 

Ako se po jutru dan poznaje, 11. juna bićemo savremenici istorije kada Novak bude osvojio rekordni 23. grend slem. Dele ga još četiri pobede od tog podviga, a mi vam iznosimo pet činjenica zbog kojih će se ponovo intonirati "Bože pravde" na terenu Filip Šatrije.

Novak - mentalna gromada 

Gotovo svima je prva asocijacija na Novaka Đokovića mentalna snaga koja ga odvaja od drugih.

U kakvoj god situaciji bio, šta god mu dobacivali sa tribina, koliko god ga napadali za svaki potez, on to pretvara u snagu i izlazi kao pobednik. 

Novak Đoković piše Kosovo je srce Srbije

Printscreen

 

 

Već u prvom kolu Rolan Garosa dogodila se neobična situacija. Bez većih problema je pobedio Amerikanca srpskog porekla Aleknsadra Kovačevića, ali je drama nastala po završetku duela, kada je na kameri napisao "Kosovo je srce Srbije! Stop nasilju!"

Usledili su brojni pritisci na našeg asa, spominjala se čak i diskvalifikacija, ali to nije uticalo na njega. Čvrsto je stao iza svojih reči i nastavio da radi ono što je najbolje zna, "gazi" ka tituli.

Čak i u narednim mečevima kada je publika bila neprijateljski nastrojena prema njemu, zadržao bi fokus i odgovarao im sjajnim potezima.

Muči se taman koliko treba

Ne blista Novak od početka turnira, ali igra taman onoliko koliko mu treba da dođe do ipak rutinskih pobeda.

U sva tri duela imao je oscilacije, ali je osvajao one ključne poene. Bio je na velikom testu u trećem kolu protiv Alehandra Davidoviča Fokine kog je pobedio sa 7:6, 7:6, 6:2, posle više od tri sata igre.

Neko bi rekao da je ranije morao da završi posao, ali je to baš ono što mu je potrebno. Igra nerava, fizički zahtevan meč, savršena priprema za predstojeće izazove.

Novak na Rolan Garosu

Tanjug/Ap

 

 

Setimo se samo šta je bilo prošle godine. Prošetao se tada Novak do četvrtfinala, bio dominantan, a onda je naleteo na Rafaela Nadala koji ga je pobedio sa 3:1. Falilo je tada Đokoviću mečeva i minuta provedenih na terenu, kao i suočavanje sa kriznom situacijom.

Sada sve to ima posle tri kola, prolazio je kroz krizu, proveo dovoljno vremena na terenu i pored toga što je sva tri protivnika dobio sa po 3:0.

Idealan žreb

Reklo bi se da Novak ima žreb kakav se poželeti može, naročito do polufinala.

Sada ga u četvrtom kolu čeka peruanski teniser Huan Pablo Variljas

Variljas je 94. reket sveta, ima 27 godina i omiljena podloga mu je šljaka, ali ne bi smeo da bude predstavlja problem Novaku.

Čini se da ovaj duel dolazi u idealnom trenutku po našeg tenisera nakon iscrpljujućeg meča sa Fokinom. I Peruanac je prilično istrošen, sva tri meča dobio je u pet setova, pa bi sve osim sigurnom trijumfa Đokovića bila senzacija.

Novak na Rolan Garosu

Tanjug/Ap

 

 

Četvrtfinale bi mogao da bude dobar test za Novaka, ali nikako pretnja, pošto je eliminisan Andrej Rubljov, pa će igrati sa boljim iz duela Karen Hačanov - Lorenco Sonego.

Polufinale bi moglo da bude spektakularno, jer je projektovani rival Karlos Alkaraz. Ali, Španac nema nimalo lak žreb, najpre ga čeka Lorenco Museti koji je u sjajnoj formi, a onda verovatno i Stefanos Cicipas.

Finale bi Novaku moglo da nam donese novi okršaj Đokovića i Holgera Runea, ali je ona strana žreba prilično izjednačena i svašta još može da se desi.

Grend slem je drugi sport

Uprkos veoma lošim rezultatima na šljaci ove sezone, Novak je za mnoge glavni favorit na Rolan Garosu. Razlog je jednostavan, mečevi u tri seta su druga priča.

Verovatno ne postoji ništa teže u belom sportu nego dobiti protiv Đokovića tri seta.

Novak Đoković

EPA-EFE/TERESA SUAREZ

 

 

Uostalom, i sam Novak je rekao da je grend slem drugi sport.

Ima Đoković neuporedivo više iskustva od ostalih igrača u žrebu i opet bi ta već pomenuta mentalna snaga mogla da dođe do izražaja.

Vuk je gladniji nego ikad

Ulog je ogroman, a to Novaka samo dodatno motiviše. 

Ukoliko po treći put u karijeri osvoji Rolan Garos postaće teniser sa najviše grend slem titula u istoriji (23). Nakon toga, definitivno će biti završena debata ko je najveći svih vremena.

Poslednjih godina, Đoković konstantno ponavlja kako su mu grend slem titule prioritet i da mu drugi turniri služe samo kao priprema.

Novak Đoković na Rolan Garosu

Tanjug/Ap

 

 

Kada god je Novak fokusiran i rešen da istraje u svojoj nameri, gotovo po pravilu ostvari zacrtani cilj.

Za sada sve ide u prilog tome da će 11. juna i zvanično postati besmrtan.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.         

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading