TALENAT U SPORTU - ISTINA ILI MIT? Novak Đoković Fondacija priređuje četvrti Panel „Putem šampiona“
Novak Đoković Fondacija

Važnost prepoznavanja i procenjivanja univerzalnog talenta kod dece i dalji stručni pristup u njihovom sport-skom i ličnom razvoju i vaspitanju kao jedna od „večitih tema“ vezanih za sport - koju će u okviru narednog Pa-nela „Putem šampiona“ razmatrati stručno priznati učesnici iz više referentnih profesija - Prof. dr Ranko Rajo-vić, Marin Sedlaček i Viktor Troicki; šta je to što je najvažnije za naučiti za roditelje i trenere iz godina stručne analize o korelaciji „talenta“ i rada, i koji su dodatni izazovi koji se poslednjih godina pojavljuju u ovoj oblasti - na Panelu u Teniskom centru „Novak“ u Beogradu 26. oktobra od 18:00 časova. 

Posle tri odlično primljena i posećena javna događaja posvećenih ulozi autoriteta u sportu i radu sa roditeljima mladih sportista - čiji su učesnici bili Novak Đoković, Dejan Savić, Željko Obradović, Sonja Va-sić, Prof. dr Ljubica Bačanac i Prof. dr Miljan Grbović - Novak Đoković Fondacija najavljuje održavanje četvrtog Panela programa „Putem šampiona“ pod naslovom „Talenat u sportu – istina ili mit?“ dana 26. oktobra od 18:00 časova u Teniskom centru „Novak“ u Beogradu.

TALENAT U SPORTU - ISTINA ILI MIT? Novak Đoković Fondacija priređuje četvrti Panel „Putem šampiona“

Novak Đoković Fondacija

 

Večita tema kojom se sa podjednako interesovanja i strasti bave pratioci sporta, roditelji dece-sportista i najveći stručnjaci iz njegovih brojnih grana i raznih naučnih disciplina – od posebnog je značaja za sve u teoretskom – a naročito praktičnom smislu. Iz tog razloga će učesnici ovog panela razmatrati proces i važnost prepoznavanja i procenjivanja univerzalnog talenta kod dece - i dalji stručni pristup u njihovom sportskom i ličnom razvoju i vaspi-tanju – sa posebnim osvrtom na uloge roditelja i trenera u odnosima i radu sa decom. Kako uslovi u kojima deca danas odrastaju predstavljaju dodatni izazov za njihovo bavljenje sportom usled sve ređe fizičke aktivnosti – što loše utiče na njihovu osnovnu motoriku – prepoznavanje njihovih mogućnosti time čini bavljenje ovom oblašću dodatno kompleksnom i zahtevnom za stručnjake, ali i porodice.

-Ne možemo odgajati sportiste u svili…; niko ko je bogat - nije postao dobar igrač - reči su čuvenog teniskog asa i trenera Nikole Pilića, koje se potvrđuju iz generacije u generaciju - i otvaraju prostor za niz zanimljivih komentara i stručnih ocena koje će obeležiti ovaj Panel.

Četvrti Panel „Putem šampiona“ u ulozi govornika predstaviće Prof. dr Ranka Rajovića – specijalistu interne medi-cine, magistra neurofizike i doktora sportskih nauka – ujedno i saradnika UNICEF-a za ranu edukaciju; Marina Sedlačeka – poznatog košarkaškog trenera, analitičara i NBA skauta; i Viktora Troickog – aktuelnog Dejvis Kup se-lektora Srbije, osvajača istog trofeja sa reprezentacijom Srbije i više ATP titula - i Glavnog trenera Teniskog centra „Novak“ iz Beograda. Moderator događaja će biti Ana Jovanović, autorka programa „Putem šampiona“ posveće-nog pružanju pomoći roditeljima i trenerima budućih sportista sa ciljem njihovog osnaživanja u ovoj posebno zahtevnoj ulozi kroz programe edukacije i šire podrške.

TENISKI VELEOBRT GODINE Serena Vilijams ne ide u penziju

Prisutna publika će imati mogućnost da govornicima na sceni postavi pitanja i učestvuje u živoj i otvorenoj diskusi-ji, dok će ovaj događaj takođe biti prenošen uživo putem YouTube kanala Novak Đoković Fondacije. Zvanični par-tneri programa su Lacoste Fondacija i UEFA Foundation for Children.

„Ponosni smo na činjenicu da – posle dva izuzetno praktična i korisna panela za naše polaznike i zainteresovanu publiku – nastavljamo da se ambiciozno i na najvišem stručnom nivou bavimo novim temama od izuzetne važnosti za stasavanje i razvoj mladih sportista u buduće sportske asove – ali još važnije – zdrave, stabilne, voljene i osvešćene članove našeg društva, bez obzira da li se njime dalje bavili ili ne. Verovanje da dete poseduje talenat koji bi njegov uspeh u sportu činio bržim ili izvesnijim jedna je od najvećih „sivih zona“ u naukama koje se bave sportom, u čemu je često pravo stanje podjednako daleko – i od istine, i od mita. Pravilno, stručno izučavanje i procena tog aspekta je tek sam početak priče – jer su fizičke predispozicije i sticanje i sprovođenje radnih navika faktori koji zaokružuju prikaz potencijala jednog deteta kao budućeg uspešnog sportiste. Nažalost, u želji da se projektuje uspeh i sve što on deklarativno podrazumeva – često se prioritizuje nešto što pruža tek privid takozva-nog „talenta“ nad stručnim pristupom, što stvara nerealna očekivanja i značajno remeti odnose među decom, ro-diteljima, trenerima i stručnjacima – neretko rezultirajući u raznim lošim ishodima.

U želji da argumentovano de-mistifikujemo takve pojave i pogrešna shvatanja i pomognemo svima da prepoznaju prave vrednosti i vodilje po kojima bi trebalo da oblikuju svoju ulogu u tom delikatnom procesu, sa velikim zadovoljstvom pozdravljamo dopri-nos naših izuzetnih panelista – jer svako od njih predstavlja pravi primer sadejstva naučnog, analitičkog, empirij-skog i praktičnog u konačnom uspehu deteta kao sportiste i mladog, srećnog i samouverenog čoveka! - ističe Ana Jovanović, autorka i direktorka programa„Putem šampiona“ u pozivu za prisustvovanje i praćenje ovog Pane-la. 

Za praćenje Panela putem YouTube kanala Fondacije, kliknite na: https://www.youtube.com/channel/UCct0fYzmhWCzT4JLtMN3v5w?app=desktop

Četvrti Panel programa „Putem šampiona“ - „Talenat u sportu – istina ili mit“ – biće održan 26. oktobra sa počet-kom u 18:00 časova u Teniskom centru „Novak“ u Beogradu. Dobro došli! 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading