ZNATE LI ŠTA JE PICIGIN? Đoković oduševljen zaigrao dalmatinsku igru u srcu Bosne (VIDEO)
Alo

 

U parku “Ravne 2” u “Dolini piramida” u Visokom danas će biti upriličeno svečano otvaranje teniskog kompleksa koji će postati centar regionalnog tenisa.

Srpskom teniseru su se danas na terenu pridružili hrvatski muzičar Goran Karan i domaćin kompleksa te osnivač Fondacije “Bosanska piramida Sunca”, Semir Osmanagić. Oni su zaigrali staru igru picigin, a kako je Karan rekao za Aloonline, to je bila mešavina tenisa i picigina na terenu.

Šta je picigin?

Picigin je igra, koja se igra loptom na peščanoj plaži ili u plićaku. Nastao je u Splitu i smatra se „najsplitskijim“ sportom.

U igri učestvuje 5 igrača. Od tih pet, dva su sidruni (tehničari), a ostala trojica su trkači.

Picigin je igra u kojoj nema pobednika i zbog toga se teško može govoriti o strogim pravilima. Osnovna pravila su vrlo jednostavna: pet igrača raspoređenih u petrokrug i međusobno udaljenih šest–sedam metara se dodavaju loptom, udarajući ga dlanovima, pritom nastojeći da lopta ne padne u vodu.

Cilj picigina je opuštanje. Igra obično započinje lagano, zagrevanjem, a potom kreće „akcija“.

Lopta se dodaje u for tako da su igrači prisiljeni na akrobacije i sprinteve, a lopta se i vrti stalno u krug, te često i sami piciginaši menjaju mesta kad se igra zahukta.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading