NE PODRŽAVAM ODLUKU VIMBLDONA Đoković doneo odluku o učešću na najvećem turniru, njegove reči uzdrmale planetu
EPA

Najbolji teniser sveta Novak Đoković potvrdio je da će uprkos sankcijama igrati na Vimbldonu.

Ipak, imao je šta da kaže o nemogućnosti da brani 4.000 bodova.

ATP je nedavno kaznio Vimbldon zbog sankcija Rusima i oduzeo im pravo da dodele ATP i WTA bodove.

(UŽIVO) ROLAN GAROS DRUGI DAN Novakova demonstracija sile, Rafa se prošetao do drugog kola

Zbog toga se dovelo u pitanje učešće mnogih tenisera, ali je Novak potvrdio da nije jedan od njih.

- Vimbldon je i dalje Vimbldon. O tome sam sanjao kao dete i nikada nisam razmišljao o poenima ili nagradnom fondu, ali razumem oštećene igrače. Ovo je situacija u kojoj svi gube - rekao je Đoković nakon trijumfa u prvom kolu Rolan Garosa.

AP Photo/Michel Euler

 

Novak na Vimbldonu brani titulu, kojih ima ukupno sedam.

Srpski teniser zbog odluke ATP-ja na trećem Grend slemu sezone neće moći da brani 2.000 bodova, kao što je bio slučaj i u Australiji iz koje je deportovan.

- Na ličnom nivou, naravno, izgubiću 4.000 bodova ove godine bez prilike da ih branim – Australijan open i Vimbldon. Individualno negativno to utiče na mene. Razgovarao sam u poslednjih nekoliko dana sa menadžmentom i predsednikom ATP-ja, kao i nekim članovima Saveta igrača... Kolektivno, drago mi je što su se igrači ujedinili sa ATP-jem i pokazali grend slemu da kada se desi greška – a jeste se desila sa strane Vimbldona – moramo da pokažemo da će biti posledica. Podržavam igrače i jedinstvo igrača, oduvek sam to radio i oduvek ću raditi - objasnio je srpski teniser.

ĐOKOVIĆ POKRADEN Namestili Srbina: Niko nikad u istoriji tenisa nije opljačkan kao Novak

Novak je otkrio i da je imao uvid u neke zanimljive dokumente.

- Na Vimbldonu i LTA je bilo da donesu tu odluku... Ipak, tek pre nekoliko dana sam saznao da su oni dobili preporuke vlade Britanije. U tom dokumentu je bilo nekoliko opcija, ne samo jedna na stolu, a oni nisu razgovarali ni sam kim – ni sa ATP-jem, ni sa igračima kao pojedincima, niti sa ruskim i beloruskim teniserkama i teniserima. Da komuniciraju i da vidimo ima li mesta za kompromis, da možda ispadne kako treba. Mislim da je odluka Vimbldona pogrešna, ne podržavam je, ali tema je izuzetno osetljiva – šta god da se odluči, stvoriće se konflikt i razjedinićemo se umesto da se ujedinimo. Mogli su da uzmu u obzir... Čuo sam da je postojala preporuka WTA i ATP da igrači i igračice Belorusije, Rusije i Ukrajine mogu da odigraju egzibiciju, ili da igraju zajedno u miksu, pa da novac ode žrtvama u Ukrajini... Bilo je različitih ideja, ali nije bilo komunikacije sa strane Vimbldona - rekao je Novak i dodao:

ĐOKOVIĆ GUBI PRVO MESTO Kazna za Vimbldon, ogroman udarac za Novaka, sledi veliki pad na ATP listi

- Da li postoji bolje rešenje od pukog oduzimanja poena i nedozvoljavanja igračima da odbrane ili da zarade bodove... Svi su pogođeni. Za mene i za druge koji su odigali dobro prošle godine na Vimbldonu, mi ne možemo da branimo te poene, a neki neće imati priliku da zarade nove. Jedinstvena je i čudna situacija, moram da kažem - zaključio je svetski broj 1.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

 

Komentari (1)

Loading
dragoljub m v p

24.05.2022 06:16

Dabogda tamo izgubio u prvom mechu. A mozda tako i planira; zbog sponzora da tamo nastupi.