TEŽE NE MOŽE Novakov put preko trnja do vrha Ajfelovog tornja
Tanjug/Ap

Teže nije moglo, prva je misao navijača Novaka Đokovića kada su videli žreb za Otvoreno prvenstvo Francuske. Ne samo da je u njegovoj četvrtini Rafael Nadal, već bi u eventualnom polufinalu mogao da se sastane sa Karlosom Alkarazom. 

Dakle, tri glavna favorita za titulu u istoj polovini žreba!

Turnir na kojem se (ne) rešava GOAT trka

Iz svima dobro poznatih razloga, Rolan Garos je tek prvi grend slem za Novaka Đokovića u 2022. godini. Rafael Nadal je osvojio Australijan Open i došao do rekordnog 21. trofeja "velike četvorke". Napravio je "brejk" na Novakovom terenu, pa se sada očekuje odgovor svetskog broja jedan.

ĐOKOVIĆ POKRADEN Namestili Srbina: Niko nikad u istoriji tenisa nije opljačkan kao Novak

Nema dileme da je Đoković silno motivisan, naročito posle svega što mu se dogodilo ove sezone. I sam Novak je u nekoliko navrata isticao da je do nedavno razmišljao o svemu onome što je proživeo u Australiji. Stoga ovogodišnji Rolan Garos ima dodatnu težinu i vrlo lako može da bude istorijski.

TEŽE NE MOŽE Novakov put preko trnja do vrha Ajfelovog tornja

EPA-EFE/IAN LANGSDON

 

Đoković je "Kup musketara" podizao dva puta (2016. i 2021. godine) i eventualnom novom titulom postao bi jedini teniser koji je svaki grend slem osvajao makar po tri puta.

Sa druge strane, Nadal je u Parizu slavio rekordnih 13 puta.

TENISKI STRUČNJACI U ŠOKU Žreb za Rolan Garos ostavio sve bez teksta, Nole se našao u "paklu"

Mnogi su mišljenja da bi na ovom Rolan Garosu mogla da se reši GOAT trka. Ukoliko Španac trijumfuje imao bi dva grend slema više od srpskog tenisera, a imajući u vidu da su obojica u sada već poznim igračkim godinama, bila bi to lepa prednost. Ako pak Đoković pokori Bulonjsku šumu, izjednačio bi se sa najvećim rivalom, a slede Vimbldon i US Open gde bi Novak imao ulogu favorita.

Novakov put do vrha Ajfelovog tornja

Novak se na startu turnira sastaje sa Japancem Jošihitom Nišiokom. Nišioka ima 26 godina i 94. je na svetu. Igrali su dva puta i u oba navrata je ubedljivo slavio Đoković, pa ni sada ne bi smelo da bude problema.

U drugom kolu bismo mogli da imamo zanimljiv duel, jer bi Novak mogao da se sastane sa Slovakom Aleksom Molčanom, kog trenira Marijan Vajda. Ali, Molčan najpre mora da savlada Federika Koriju, Argntinca koji se dosta dobro snalazi na šljaci.

TEŽE NE MOŽE Novakov put preko trnja do vrha Ajfelovog tornja

AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Ako sve bude išlo po planu, u trećoj rundi Đokovć će igrati protiv Amerikanca Džensona Bruksbija. Novak je Bruksbija pobedio prošle godine na US Openu sa 3:1. Amerikanac je izuzetno brz, može mnogo toga da vrati, ali na šljaci ne bi trebalo da zada veće probleme 35-godišnjem Beograđaninu.

Projektovani Novakov rival u osmini finala je Argentinac Dijego Švarcman.

ĐOKOVIĆ GUBI PRVO MESTO Kazna za Vimbldon, ogroman udarac za Novaka, sledi veliki pad na ATP listi

Švarcman je izuzetno opasan, naročito na šljaci, ali je tip igrača koji odgovara Đokoviću. Sastali su se šest puta i svih šest mečeva Novak je rešio u svoju korist. Zanimljivo da su najdramatičniji meč odigrali baš na Rolan Garosu 2017. godine, kada je Srbin slavio u pet setova.

A, onda u četvrtfinalu blokbaster sa Rafom Nadalom.

TEŽE NE MOŽE Novakov put preko trnja do vrha Ajfelovog tornja

EPA/ ETTORE FERRARI

 

Kada je Nadal ispao u trećem kolu mastersa u Rimu od Denisa Šapovalova i pao na peto mesto, bilo je jasno da je sudar titana moguć već u četvrtfinalu. To se i obistinilo.

O Rafi ne treba trošiti reči kada je u pitanju Rolan Garos. Ubedljivo najteži zadatak u tenisu je pobediti Španca na "Filip Šatrijeu". Ali, ako neko zna kako se pobeđuje "bik sa Majorke" u Parizu onda je to svakako Đoković koji mu je naneo dva od tri poraza.

I 2015. godine su igrali u četvrtfinalu, tada se Rafa oporavljao od povrede i Novak ga je deklasirao - 7:5, 6:3, 6:1.

Đoković je Nadala na Rolan Garosu pobedio i prošle godine u polufinalu. Može se reći da je španski teniser nikad ranjiviji, s obzirom da ove sezone nije osvojio nijedan turnir na šljaci, dok je Novak pun samopouzdanja posle titule u Rimu.

KAKVA UVERTIRA PRED START ROLAN GAROSA Novak se sreo sa Nadalom, pa zaigrao protiv Alkaraza (FOTO/VIDEO)

U svakom slučaju, ako dođe do tog duela, biće to novi teniski spektakl.

Ako Novak savlada i Nadala, u polufinalu bi mogao da ukrsti rekete sa Karlosom Alkarazom.

Alkaraz ima samo 19 godina, ali je već sada pokazao da se radi o vrhunskom teniseru. To je dokazao u Madridu, kada je pobedio Nadala, a onda i Đokovića u neverovatnom meču koji je trajao više od tri i po sata.

Ipak, sada se Alkaraz suočava sa posebnom vrstom pritiska. Mnogi smatraju da je on glavni favorit na Rolan Garosu, pa bi to možda moglo da ga sputa. U četvrtfinalu bi mogao da se sastane sa Aleksanderom Zverevom, koji ako pronađe svoju pravu igru i te kako može da mu napravi probleme.

Paradoksalno, ali Đoković bi u finalu mogao da ima neuporedivo lakši zadatak nego u četvrtfinalu i polufinalu.

TEŽE NE MOŽE Novakov put preko trnja do vrha Ajfelovog tornja

EPA-EFE/ETTORE FERRARI

 

Projektovani rivali su mu Danil Medvedev koji se vraća posle povrede, a i inače igra katastrofalno na šljaci. Zato je iz tog dela žreba glavni favorit Stefanos Cicipas.

Cicipasa je Novak i prošle godine pobedio u meču za trofej posle velikog preokreta. Ove godine sastali su se u finalu Rima i Đoković je upisao siguran trijumf.

Jasno je da je pred Đokovićem izuzetno težak zadatak, ali ako neko može da savlada sve prepreke i još jednom dokaže da je najveći svih vremena onda je to Novak.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading