NOVI BLOKBASTER! Meč Đokovića i Nadala nikada nije bio važniji!
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Rolan Garos je ušao u završnicu i sada sledi rasplet. Polufinalni parovi su Novak Đoković - Rafael Nadal i Aleksandar Zverev - Stefanos Cicipas. 

Može se reći da se ovako nešto i dalo naslutiti, naročito kada je reč o gornjoj polovini žreba. Odmah nakon žreba svi su u polufinalu videli Đokovića i Nadala i njih dvojica su relativno sigurno opravdali uloge favorita.

Đoković i Nadal epizoda 58 - Ulog nikada nije bio veći 

Novak Đoković i Rafael Nadal su odigrali čak 57 mečeva i Srbin vodi sa 29:28 u pobedama. Ovo je daleko najveće rivalstvo u istoriji tenisa, koje je prevazišlo i sam "beli sport". 

Na Rolan Garosu su se sastali osam puta i Novak je slavio samo jednom, u četvrtfinalu 2015. godine. Najuzbudljivi meč odigrali su u polufinalu 2013. godine, kada je Nadal slavio sa 9:7 u odlučujućem petom setu. 

Prošle godine u finalu je slavio Rafa sa ubedljivih 3:0 (6:0, 6:2, 7:5).

NOVI BLOKBASTER! Meč Đokovića i Nadala nikada nije bio važniji!

EPA-EFE/YOAN VALAT

 

Poslednji put sastali su se u finalu mastersa u Rimu, gde je ponovo bio bolji Španac, ali posle tri tesna seta.

Ovaj njihov duel u Bulonjskoj šumi mogao bi da bude istorijski iz nekoliko razloga.

Ukoliko bi Novak pobedio imao bi veliku šansu da postane jedini teniser u open eri koji je svaki Grend slem osvajao makar po dva puta. I ne samo to, eventualnom pobedom u finalu, Đoković bi se približio Nadalu i Rodžeru Federeru na samo jedan slem zaostatka.

Sa druge strane, trijumfuje li Rafa, izjednačiće se sa najboljim teniserom sveta u međusobnom skoru. Takođe, onda bi Nadal bio samo na pobedu od titule na Rolan Garosu i ako stigne do trofeja postaće rekorder po broju osvojenih Grend slemova.

Uz dužno poštovanje prema Cicipasu i Zverevu koji igraju sjajno ove sezone, pobednik meča Đoković - Nadal biće favorit u finalu.

Novakov put do Nadala

Novak je još nakon Australijan opena izjavio kako mu je prioritet titula na Rolan Garosu. Tempirao je upravo formu za turnir u Parizu i rešen je da ponovi uspeh iz 2016. godine, kada je po prvi put slavio na Rolan Garosu.

Ta Đokovićeva rešenost ogleda se gotovo u svakom udarcu. Uglavnom je za njegove navijače dobar znak kada ga vide naoštrenog, ali stiče se utisak da je u pojedinim mečevima bio prenapet, što se moglo videti i u četvtfinalu kada je savladao Matea Beretinija. Novak je nakon propuštene druge meč lopte šutnuo reklame, a onda glasnim urlikom proslavio ulazak u polufinale.

NOVI BLOKBASTER! Meč Đokovića i Nadala nikada nije bio važniji!

EPA-EFE/YOAN VALAT

 

U prva tri kola nije bilo gotovo nikakvih problema. Đoković je maksimalnim rezultatom slavio protiv Tenisa Sandgrena, Pabla Kuevasa i Ričardasa Berankisa.

Onda su usledila dva meča protiv nezgodnih Italijana.

Najpre je u osmini finala napravio veliki preokret i pobedio Lorenca Muzetija. Izgubio je Đoković dva taj-brejka, ali, kako je i sam rekao, svidelo mu se što je bio u deficitu i furioznom igrom preokrenuo je stvari u svoju korist.

Potom je na red došao Mateo Beretini. Dobio je Novak prilično rutinski prva dva seta, ali je onda u trećem opet izgubio taj-brejk, što nikako nije dobar znak. Ne dešava mu se često da gubi 13. gem, a upravo je to bio slučaj u Parizu sva tri puta. Uspeo je Đoković da zadrži smirenost u četvrtom setu i dođe do trijumfa. 

NOVI BLOKBASTER! Meč Đokovića i Nadala nikada nije bio važniji!

EPA

 

Ono što raduje, jeste činjenica da Novak nije pretrpeo nijedan brejk u četvrtfinalu, a upravo bi servis mogao da igra presudnu ulogu na meču protiv Nadala. 

Nadalov put do Novaka

Šta reći za čoveka koji je Rolan Garos osvojio čak 13 puta i koji je pretrpeo samo dva poraza (od Robina Soderlinga i Novaka Đokovića).

Jasno je da je Rafa i ovoga puta favorit protiv Novaka. Na putu do Đokovića izgubio je samo jedan set, a zastašujuće je što još nije pokazao svoj najbolji tenis. 

Nadal je maksimalnim rezultatom redom pobeđivao Alekseja Popirina, Rišara Gaskea, Kamerona Norija i Janika Sinera, dok mu je jedan set "otkinuo" Dijego Švarcman u četvrtfinalu. 

NOVI BLOKBASTER! Meč Đokovića i Nadala nikada nije bio važniji!

Tanjug/Ap

 

Rafa je čak tri seta dobio sa nulom.

Ako Novak želi da prekine Rafinu dominaciju moraće da odigra u šestoj brzini, kako je rekao legendarni hrvatski stručnjak Nikola Pilić.

Španac se na Rolan Garosu oseća kao u svojoj kući, ali ako neko može da ga izbaci iz komforne zone onda je to svakako Đoković.

Šta bi moglo da bude presudno u ovom spektaklu?

Između Đokovića i Nadala tajni nema. Jedan drugog u dušu poznaju i teško da se mogu iznenaditi.

Obojica deluju dosta dobro fizički, nisu proveli mnogo sati na terenu i nema sumnje da su spremni da odigraju i pet iscrpljujućih setova.

Psihološka prednost je na strani Nadala, jer je na Rolan Garosu gotovo nepobediv,a i Novak ga dugo nije pobedio na šljaci. 

Za Novaka će biti veoma važno da ga sluša servis, kao i prvi udarac posle servisa. 

NOVI BLOKBASTER! Meč Đokovića i Nadala nikada nije bio važniji!

EPA/Caroline Blumberg

 

Đoković je protiv Muzetija bio dosta pasivan i to ne sme da bude slučaj protiv Nadala, kako ne bismo imali scenario iz prošle godine. Novak mora da bude taj koji će nametnuti ritam u poenu i da se trudi da bude "brži" od Španca.

Od velike će važnosti biti Novakova bekhend paralela, njegov zaštitni znak. Mora da bude još prodorniji sa te strane. 

Novak je verovatno i jedini teniser na svetu koji se ne plaši Nadalovog forhenda. Često je znao da svojim bekhend dijagonalama probije Rafin forhend i upravo zbog toga je i imao uspeha svih prethondih godina.

Takođe, izvesno je da Đoković neće odigrati veliki broj drop-šotova kao u finalu prošle godine, kada su to bili gotovo pa "samoubilački potezi". Drop-šot jeste veoma koristan udarac na šljaci, ali se protiv Nadala mora odigrati gotovo perfektno kako bi doneo rezultat, a ne da se odigra iz očaja u nedostatku boljih rešenja. 

NOVI BLOKBASTER! Meč Đokovića i Nadala nikada nije bio važniji!

EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

 

Ukoliko bi Đoković napravio podvig i srušio Rafu, čini se da ga ništa ne bi moglo zaustaviti u obaranju rekorda po broju Grend slem titula.

Dakle, pred nama je novi blokbaster! 

Sve ćemo saznati u petak, ne pre 17.30. Tačnije, odmah nakon prvog polufinala u kojem se od 14.50 sastaju Stefanos Cicipas i Aleksandar Zverev.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading