Novakov gorak poraz iz kojeg bi mogla da se rodi istorijska pobeda!
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Pred početak mastersa u Rimu lebdelo je jedno pitanje - da li je Novak Đoković spreman za Rolan Garos?

I dobili smo potvrdan odgovor!

Rodio se crv sumnje

Novak je bio daleko ispod svog nivoa od početka sezone na šljaci. Doživeo je šokantan poraz u osmini finala mastersa u Monte Karlu od Danijela Evansa, a potom je u polufinalu Srbija opena izgubio od Aslana Karaceva.

Zatim je doneo odluku da ne nastupi na mastersu u Madridu i kod mnogih se rodio crv sumnje, hoće li najbolji teniser sveta moći da se nada trofeju u Parizu.

Novakov gorak poraz iz kojeg bi mogla da se rodi istorijska pobeda!

EPA/Ettore Ferrari

Novak i Rafa su odigrali još jedan epski meč

 

Ipak, Novak nije delovao previše zabrinuto uprkos neočekivanim porazima, mada je nesumnjivo izgubio malo na samopouzdanju.

Đokovićev zalet za Rolan Garos

Đoković je u fazi karijere kada su mu prioritet Grend slemovi i to javno priznaje. U martu je oborio rekord Rodžera Federera po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste, te je nedavno izjavio kako ne razmišlja više o tome hoće li ostati na čelu karavana.

Preostalo mu je samo da nadmaši Federera i Rafaela Nadala kada su u pitanju trofeji sa turnira "velike četvorke". Novak ih ima 18, a Švajcarac i Španac dva više.

U Rim je došao sa jasnom namerom - da testira sebe do krajnjih granica. Uspeo je u tome, a malo je nedostajalo da stigne i do 37. masters titule.

Savladao je Tejlora Frica u drugom kolu maksimalnim rezultatom, a potom počistio sa terena Alehandra Davidoviča - Fokinu.

Zatim je usledio triler, posle kojeg se videlo da je Novak potpuno spreman da ide do kraja na Rolan Garosu.

U petak je započeo svoj četvrtfinalni meč protiv odličnog Stefanosa Cicipasa. Grk je imao set i brejk prednosti, a onda je Noletu pomoć stigla sa neba, počela je kiša i meč je je prekinut, te se njihov duel nastavio u subotu.

 

 

Sa jedne strane to je bilo dobro, jer je Cicipas u petak bio bolji od Novaka, ali sa druge, to je značilo da je morao da igra skoro dva cela meča u subotu, kako bi se plasirao u finale.

Uspeo je da napravi veliki preokret protiv grčkog tenisera iako se nalazio na ivici provalije, a onda i da pobedi Lorenca Sonega u polufinalu posle skoro tri sata igre.

Šta smo videli u finalu sa Nadalom?

Novak je u subotu na terenu proveo pet sati, za razliku od Nadala, koji je za 90 minuta pobedio Amerikanca Rejlija Opelku i Španac je bio daleko odmorniji pred meč za titulu.

Postojala je bojazan da li će Đoković uopšte moći da se suprotstavi neprikosnovenom kralju šljake.

Ali, dobili smo novi spektakl u režiji dva majstora. Osvajač 18 Grend slem titula je odlično izgledao na terenu. Dobro je započeo meč, napravio rani brejk, međutim, Rafa je momentalno uzvratio i dobio prvi set sa 7:5.

Drugi set je protekao u potpunoj dominaciji najboljeg tenisera sveta. Crtao je Novak po terenu, dok je Nadal delovao malo umorno i drugi set je pripao Srbinu 6:1, pa se otišlo u odlučujući deo igre.

Bio je Novak blizu da zada završni udarac Rafi. U petom gemu je imao dve brejk lopte. Kod prve je odigrao odličan poen, lepo ga je izgradio, dok se Nadal neverovatno branio uz dosta sreće i dočekao Đokovićevu grešku iz forhenda. To je ujedno bio i odlučujući trenutak meča. Kao što je i sam Nole posle pobede nad Cicipasom izjavio da je odlučio ne jedan poen, već jedan udarac, tako je bilo i u finalu sa velikim rivalom. 

 

 

Španac je drugu brejk loptu spasao vinerom iz bekhenda, a potom u narednom gemu napravio brejk sa nulom i Novak nije mogao da se vrati u meč.

Ostaje gorčina posle poraza u finalu, ali isto tako rodio se optimizam da bi Đoković na Rolan Garosu mogao da stigne do istorijske titule. Ukoliko bi trijumfovao u Parizu postao bi jedini teniser koji je svaki Grend slem osvojio bar po dva puta.

Iz "večnog grada" bolje se vidi "grad svetlosti"!

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading