Kladioničarska mafija
E-Stock
Fudbalska utakmica

AP/Carlos Osorio

Mafija se bogati na fudbalskim utakmicama, Foto: AP/Carlos Osorio

Jedan Srbin je u centru ozbiljnog skandala! U velikom intervjuu za portal „playthegame.org“, čovek kome je autor Deklan Hil iz bezbednosnih razloga i obzira prema svom insajderu u tekstu promenio ime u Marko Stanović, do detalja je opisao kako funkcioniše kladioničarska mafija u Evropi i koliki uticaj na sve rezultate u svetu sporta ima mafijaška organizacija kojoj je godinama pripadao.

Golman se srušio usred meča sa Bešiktašem! Muk na stadionu pa panika! Drama, bitka za život još uvek traje! (VIDEO)

AUTOR: Kurir/V.Ž. DATUM I VREME: 17.08.2019. 22:01 - 17.08.2019. 22:16 Sve je počelo u poslednjim trenucima prvog poluvremena sudarom glavama Samase i fudbalera Bešiktaša Bojda Golman Sivaspora Mamadu Samasa, Foto: Youtube, screenshot Jeziva scena na utakmici starta turskog prvenstva između Sivasa i Bešiktaša! Golman domaćeg tima Mamadu Samasa je kolabirao i pao, pa je nastala drama.

Stanović je godinama bio član organizovane kriminalne grupe koja je nameštala teniske, odbojkaške, košarkaške i, naravno, fudbalske mečeve. Tokom pet godina, ovaj Srbin bio je čovek od poverenja šefova internacionalne bande. Do pre neki dan se krio u jednom selu u Bugarskoj, glava mu je ucenjena, a sve zbog toga što je jednom prilikom nestalo 250.000 dolara! Stanović tvrdi da je taj novac pozajmio jednom kolegi, koji je potom nestao sa lica zemlje. Glavešine kriminalne grupe takvo objašnjenje nije zadovoljilo. Za njih je on taj kod koga je novac i bilo kakvi izgovori te ubice ne zanimaju.

SCENARIO ZA KRIMI FILM

* Srbin koji je ušao u rat sa mafijom opisan kao visok i mišićav mladić

* Lovci na glave traže našeg čoveka zbog 250.000 dolara koje nije predao gazdama

* Kriminalna grupa mesečno nameštala do 150 mečeva * Kladioničarska mafija sarađivala je i sa sportistima. Među njima sa čak 50 tenisera!

* Problemi nastaju kada se na jednom nameštenom meču sudare dve kriminalne grupe

* Srbin u poslednji čas pobegao iz sela pokraj Sofije, bežeći od bande iz crnog BMW-a i rešio da progovori o svemu...

Dok se skrivao u jednom bugarskom selu, jednog dana se pojavio crni BMW sa tamnim staklima. U automobilu je sedelo nekoliko „nagruvanih“ momaka, koji su ga tražili po imenu i prezimenu. Marka je o sumnjivim tipovima obavestio komšija, pa se „čovek sa poternice“ ekspresno spakovao i dao u beg. Sa koferom punim novca napustio je selo u okolini Sofije.

Sa autorima teksta sastao se u jednom, kako navode, zadimljenom baru u Evropi.

- Na nameštene mečeve se kladimo u Aziji. Tamo se uplaćuju velike svote, i to obično na fudbal. Imali smo uticaj na timove iz Srbije, Hrvatske, Češke, Crne Gore, Ukrajine... Organizacija čiji sam bio član je veoma moćna i dobro je povezana sa ostalim organizovanim kriminalnim grupama - priča Marko.

Dalje objašnjava kako zarađuje kladioničarska mafija.

- U pauzama, odnosno kada nema velikih sportskih dešavanja, tražili smo način kako da „popunimo rupe“. U suštini, morali smo da imamo po jedan meč svakog dana na kojem bismo imali sigurnu zaradu. Iskreno, plašim se da iznesem sve detalje o samoj organizaciji, ali ono što mogu da kažem je da na dnevnom nivou radi sa desetinama miliona evra, a da ima uticaj na timove i sudije. Organizacija kojoj sam pripadao upotrebljava i nasilje kako bi prisilila nekoga da uradi sve što šefovi zamisle.

Kladioničarska mafija

E-Stock

Foto: E-Stock

Autor teksta opisuje Stanovića kao dobrodržećeg, visokog i mišićavog mlađeg muškarca, koji ima sva saznanja o tome kako se nameštaju mečevi.

- Sami igrači su nam se obraćali. Recimo, ako govorimo o tenisu, bilo je dana kada smo nameštali više mečeva nego što smo mogli da isplatimo opkladama. Tokom jednog meseca imali smo po 120, 130, čak i 150 nameštaljki. Znate, to je više od 50 igrača koje smo kontrolisali. Da se razumemo, to je samo jedna grupa.

MOK i FIFA su nemoćni

Čest je slučaj da velike sportske organizacije, poput Međunarodnog olimpijskog komiteta ili Svetske fudbalske federacije, tvrde da je dovoljno da igrači imaju određenu vrstu edukacije kako bi bili sprečeni da se upuste taj vid organizovanog kriminala. Ipak, sume koje ove grupe nude igračima su prevelike da bi im sportisti odoleli.

Stanović je u vreme kada je bio na vrhuncu u toj grupi, znao unapred ishod 30 mečeva tokom jednog dana!

- Kod odbojke se dešavalo nešto potpuno drugačije. Suočili smo se sa konkurentskom grupom. Oni su držali jednu, a mi drugu ekipu, a nameštali smo značajne internacionalne mečeve. Tada bi sve postalo čudno. Dva tima su činila sve kako bi izgubila. Igrači su se u čudu gledali preko mreže. Nikome ništa nije bilo jasno, a ja sam znao šta se desilo. Odmah je usledio sastanak dve grupe. To je organizovani kriminal i svaka grupa traži način da zaradi. Obično se sve reši tako što padne dogovor da jedna grupa dobije svoju opkladu, a da se onda odredi neki drugi meč za drugu grupu.

Kladioničarska mafija

E-Stock

Foto: E-Stock

Kod fudbala, posebno onog u nižim ligama, stvari funkcionišu drugačije.

- Kladioničari izbace kvote, prati se sve. Recimo, kladimo se da će biti više od 2,5 golova, odnosno da će rezultat biti najmanje 3:0. A onda se desi da se nekoliko grupa ujedini i da svi stavimo pare na jedan meč. Dogodi se da se ujedinimo pod zajedničkom parolom „Mi nameštamo mečeve i tu smo da bismo opljačkali kladionice“.

Spisak najvećih muljatora u 2019.

Samo tokom proleća 2019. godine, mnogim sportskim federacijama, ali i policiji širom sveta, prijavljeni su brojni mečevi za koje se sumnja da su namešteni. Najviše ih je u Danskoj, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Gruziji, Iranu, Brazilu i mnogim afričkim državama.

Sada, kada je klađenje dozvoljeno i u SAD, Stanović veruje da se otvara novo veliko tržište.

- Nema države koja može da se zaštiti. Uvek će biti onih koje možeš da prevariš. Uticaj koji imamo je preveliki. Ne verujem da će ikada uspeti da spreče grupe kao onu u kojoj sam bio da utiču na sportiste. Mislim i da će se sportisti uvek sami javljati da im pomognemo da uzmu dodatni novac. Čvrsto verujem u to. Para, jednostavno, ima mnogo u svetu sporta - zaključio je Stanović.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO

Alo! anketa: Pitali smo Beograđane koji košarkaš neće putovati na Mundobasket

 

 

Komentari (1)

milovan

18.08.2019 15:34

Pa dovoljno je bilo pogledati zadnje meceve Barcelone i Liverpola. Prvo Barcelona pobedi sa velikom razlikom,a onda oslabljeni Liverpul pobedi Barcelonu i postane Evropski sampion. Ha,ha,ha