Londonski maraton
Printscreen
Londonski maraton, Foto: Printscreen

Jedan od najlepših momenata u istoriji Londonskog maratona odigrao se kada je nesebični takmičar Metju Ris odustao od svoje trke da bi pomogao iscrpljenom kolegi da dođe do cilja. 

Samo nekoliko metara ga je delilo od završne linije, ali Ris je zagrlio i povukao Dejvida Vjeta, koji je bio vidno na ivici snage, i ohrabrio ga da nastavi. 

„Kada sam ušao u poslednju krivinu, pomislio sam: 'Evo ga, skoro sam gotov, vreme je za sprint', a onda sam video momka čije su se noge tresle i nije mogao da nastavi. Video sam da pokušava da se ispravi, ali su ga noge ponovo izdale i pomislo sam: 'Ovo je važnije, važnije je da mu pomognem da pređe liniju, nego da za nekoliko sekundi poboljšam svoj rezultat“, naveo je Ris.

„Otišao sam da mu pomognem i svaki put kada je posrnuo, hrabrio sam ga, ponovo sam ga dizao i rekao: 'Hajde, mi to možemo'. Bio je veoma zahvalan, ali nije bio priseban“, dodao je trkač.

Britanski prinčevi Vilijam i Hari bili su u publici i prisustvovali su ovom momentu, a obojica su aplaudirala dvojici takmičara dok su prelazili liniju. Cela zemlja bila je ponosna na Risa.