Trke na Kopaoniku
Foto: Promo
Trke na Kopaoniku

Foto: Promo

Trke na Kopaoniku, Foto: Foto: Promo

Sportski vikend otvorila je brdska trka “Trail race Kopaonik” koja se održala u subotu 19. septembra kada su učesnici iz doline sportova krenuli na staze duge 7 i 15 kilometara. Pred učesnicima su bile nove staze koje su prolazile kroz neke od najlepših predela Nacionalnog parka Kopaonik, kao što je reon Crvenih bara, Mekih presedla i predeo oko Markovog kamena. Na stazi dugoj 7 kilometara u ženskoj konkurenciji pobedu je odnela Sanja Đoković (0:38:02), drugo mesto zauzela je Lenka Gmijović (0:41:56), dok je trećeplasirana učesnica bila Mia Savić (0:45:30). U muškoj konkurenciji prvo mesto zauzeo je Ivan Jovanović (0:35:59), drugi je bio Nenad Božić (0:36:47), a treće mesto zauzeo je Darko Mandara (0:39:03) U okviru staze duge 7 kilometara održale su se i dve i timske trke “Trka parova” i “Vip Business trail race Kopaonik”. “Run for Fun” zauzeo je prvo mesto u regularnoj timskoj trci, drugo mesto pripalo je timu “Kobre veteran” dok je treći tim bio “Stihija”.

U korporativnoj trci pobedu je odneo tim “Putevi Srbije” drugo mesto pripalo je timu “Veki run team” dok je trećeplasirani tim pripao timu “DPT Kozomor “. Pobednici su osvojili vredne nagrade koje je obezbedio generalni spozor trke “Vip mobile”. Na stazi dugoj 15km, prvoplasirana žena bila je prošlogodišnja pobednica Katarina Pohlod (1:18:53), drugo mesto zauzela je Ivana Živković (1:22:17), dok je treće mesto zauzela Snežana Đurić (1:23:49). Prvi među muškarcima na najdužoj stazi bio je prošlogodišnji pobednik Đuro Borbelj (1:02:32), drugo mesto zauzeo je Dušan Bazić (1:04:23), a treće mesto zauzeo je Miloš Dragović (1:05:39) Nedelju 20. septembar obeležilo je sedmo izdanje biciklističkog maratona “Tri strane Kopaonika” koji je ove godine okupio rekordan broj. Pred učesnicima su bile tri staze maratona - staza “Beli meda” dužina 20 kilometara, staza “Jela” dužine blizu 35km i staza Pančić duga blizu 50km. Na stazi “Beli meda” u žesnkoj kategoriji prvo mesto pripalo je Jeleni Janković Lasković (1:24:08), drugo mesto zauzela je Ivana Vukeljić (2:04:23), dok je treće mesto zauzela Tatjana Karovski (2:05:39).

Trke na Kopaoniku

Foto: Promo

Trke na Kopaoniku, Foto: Foto: Promo

Prvi među muškarcima bio je Marijan Milićević (0:57:22) takmičar biciklističkog kluba Raška, drugo mesto pripalo je Andriji Naunoviću (1:06:47) – Bike M Pirot, a treće mesto zauzeo je Dimitrije Jovanović (1:10:45) – M Enterijer Gradnja. U kategorji “Trka parova” koja se takođe vozila na stazi Beli meda pobedu je odneo tim “M Enterijer Gradnja”, drugo mesto pripalo je “BK Raška”, a treći je bio tim “Sunshine”.

Na stazi Jela dugoj 35km, prvo mesto u ženskoj kategorji zauzela je Alena Pajić (2:50:05) – Hemofarm fondacija, drugo mesto pripalo je Ivani Rogić (3:27:12) – capital Crew, dok je trećeplasirana bila takmičarka Dunja Vukin (4:36:38). Prvo mesto na istoj stazi u muškoj kategoriji pripalo je Oliveru Štrbac (1:42:18) – BK Stražilovo, drugo mesto zauzeo je Aleksandar Marić (1:43:05) Bk radnički Kragujevac, a treće mesto zauzeo je Igor Vlatković (1:47:25) – Bike M. Najveća borba elitnih takmičara i reprezentativaca odigrala se na najdužoj stazi, stazi Pančić gde je prvo mesto u generalnom među ženama osvojila naša Olimpijka Jovana Crnogorac (2:41:51), drugo mesto pripalo je takođe reprezentativki Ivani Kostić (3:06:34) – Naisuss018, dok je treće mesto zauzela Milica Stevanović (3:32:35) – M Enterijer gradnja.

Trke na Kopaoniku

Foto: Promo

Trke na Kopaoniku, Foto: Foto: Promo

Među muškarcima pobedu je odneo Aleksandar Roman (2:17:47) – Invictabike Aik Banka, kojem je ovo četvrta pobeda na maratonu Tri strane Kopaonika, drugo mesto pripalo je Srećku Đoliću (2:17:49) – Metalac Kraljevo, a trećeplasirani učesnik bio je 2:21:35 iz kluba Aggressive. Okupljeni navijači u ciljnoj zoni su preko led ekrana mogli da prate prenos sa staze uživo, uz pomoć trkača i biciklista reportera koji su prenosili kadrove sa staze direktno, što je dovelo do povećane atraktivnosti praćenja trke i navijanja za učesnike. Ova vrsta prenosa je po prvi put u Srbiji organizovana na trkama u prirodi, a naišla je na veliko oduševljenje učesnika i navijača, jer su u potpunosti mogli da uživaju u svakom kilometru staze.

Trke na Kopaoniku

Foto: Promo

Trke na Kopaoniku, Foto: Foto: Promo

Takođe, bogat propratni sadržaj poput “Vip Kids trail race” – dečije trke, predavanje na temu “Uspesi u sportu” na kojem su učestvovali Dragan Jaćimović - prvi Srbin koji je popeo Everest i Aleksandar Milenković koji je učestvovao na tri Olimpijke igre u tri različite discipline, još jednom su pokazali da je prioritet organizacije bogat sadržaj za učesnike. Veliku zahvalnost za organizaciju događaja organizator duguje Opštini Raška, Opštini Brus, Nacionalnom parku Kopaonik, JP Skijališta Srbije, generalnom spozoru trke kompaniji Vip Mobile, svim drugim sponzorima i prijateljima trke. Naredno izdanje trka, zakazano je za drugi deo letenje sezone 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ: