Sofija Bekatoru
Profimedia
Sofija Bekatoru

Profimedia

Sofija Bekatoru, Foto: Profimedia

Jedna od najuspešnijih grčkih sportistkinja, jedriličarka Sofija Bekatoru (43) optužila je neimenovanog sportskog čelnika da ju je se*sualno napao 1998. godine tokom priprema za olimpijske igre u Sidneju.

Olimpijska pobednica iz Atine, četvorostruka svetska prvakinja u klasi 470, otkrila je kako je bila podvrgnuta se*sualnom uznemiravanju i zlostavljanju od strane neimenovanog starijeg člana federacije. Bekatoru je tada imala 21 godinu i odlučila je da ćuti, jer se bojala da će prijavom zatvoriti mogućnosti za nastavak karijere, jer je počinilac imao veliku moć u zemlji.

Sportistkinja je jasno dala do znanja da taj čin nije bio sporazuman, dodajući kako se osećala "poniženom". Nije imenovala počinioca, ali opisala ga je kao starijeg člana jedriličarskog saveza.

- U to vreme sam jako patila. Tada nismo radili sa sportskim psihologom, nisam mogla da razgovaram ni sa kim. Ni sa mojim roditeljima - kazala je na konferenciji o se*sualnom nasilju u organizaciji grčke vlade. Grčko ministarstvo sporta odmah je pozvalo pravosudne i sportske vlasti da ispitaju izjave olimpijske prvakinje, dok je član MOO-a i čelnik Helenskog olimpijskog odbora Spiros Kapralos rekao da će podržati Sofiju Bekatoru "svom snagom".

- Moramo da imamo sigurno, etičko, pristojno i čisto sportsko okruženje - izjavio je.

Iz Helenskog jedriličarskog saveza su poručili kako do sada nisu bili formalno ili neformalno obavešteni o incidentu, pozvavši jedriličarku da bude konkretna.

 - Pozivamo podnositeljku pritužbe, ako je i nakon toliko godina preuzela inicijativu da razgovara o ovom neprijatnom incidentu, da postane konkretna.

Sofija Bekatoru učestvovala je na OI u Sidneju (2000), Atini (2004), Pekingu (2008) i Rio de Žaneiru (2016), gde je nosila grčku zastavu na svečanosti otvaranja.

Bonus video:

PROČITAJTE JOŠ: