Aca i Gara
Privatna arhiva
Aca i Gara

Privatna arhiva

Aca i Gara, Foto: Privatna arhiva

Značajan podvig Aleksandra Eića (29), mladog sportiste iz Topole. Momak je usred pandemije koronavirusa uspeo da istrči polumaraton!

- Radim u Aranđelovcu, u magacinu „Fortuna marketa“ kao kontrolor robe. Nikako nisam mogao da izdvojim vreme u nekom uobičajenom terminu, zbog policijskog časa, pa sam odlučio da vanredni individualni polumaraton istrčim u vreme predviđeno za šetnju pasa, poštujući pravila udaljavanja od stana. Trčao sam sa kujom Garom u krugu od 200 metara oko zgrade u kojoj stanujem. Počeo sam u 23, a završio na Uskrs, posle dva sata i 49 minuta - objašnjava za „Alo!“ Aca.

Aleksandar Eić

Privatna arhiva

Aleksandar Eić, Foto: Privatna arhiva

Tom prilikom on nije istrčao samo 21,1 kilometar već i nešto više...

- Zbog kvara na džipiesu, negde na startu, morao sam da trčim malo više da bi dužina bila zabeležena kao regularna - pojašnjava.

Karate majstor

Eić je supermen. Ali - bukvalno. Pored toga što je maratonac, on je uspešan karatista, a majstor je i u borilačkim sportovima.

- Karate sam počeo da treniram sa 18 godina, što je po sadašnjim standardima kasno, ali sam za devet godina uspeo da osvojim više od 50 seniorskih medalja i meni najdražu, bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u borbama za reprezentaciju Srpske karate unije Marka Nicovića. Član sam Karate kluba „Karađorđe“ iz Topole, a trener kome sve ovo dugujem je Ranko Šolić.

Inače, pošto su uslovi vanredni, nije najavljivao ovaj poduhvat, neki koji su ga videli, kaže, mislili su da je lud. Istina, bilo je i onih sa terasa i prozora koji su ga podržali i motivisali.

- Želeo sam da pokažem da je moguće trenirati i kod kuće, i u uslovima izolacije. Zadobio sam tešku povredu 2014, doktori su rekli da je koleno za operaciju, a ja sam izbegao nož i istrčao 18 polumarataona i jedan maraton, kao i više kraćih trka - ponosno će naš atletski udarnik.

Za njega su i Alpi mali!

Oprobao se Aca i u kartingu, a uživao i u planinarenju.

- Učestvovao sam u Karting ligi u Jagodini, čisto da i to probam, a u Italiji, gde sam nekoliko godina sezonski radio kao kuvar, planinario sam u Alpima, na Dolomitima. Najviši vrh na koji sam se popeo je 2.600 metara. Ovde sam član Planinarskog kluba „Bukulja“ u Aranđelovcu. Osvojili smo Šiljak na Rtnju, visok 1.561 metar, a bio sam i u njihovom timu za planinsko trčanje na Jastrepcu

Trčao je u Beogradu, Dubrovniku, Skoplju, Banjaluci, Ljubljani. Prvi polumaraton je uspešno završio pre tri godine, u Odžacima. Ponosi se i time da je uspeo da istrči polumaraton Nikšić - Donji Ostrog, koji se smatra jednim od najtežih. Najbolji rezultat mu je sat i 39 minuta, što je za rekreativce, kakav je on u ovom sportu, odličan rezultat.