NACIJA SE DIGLA NA NOGE Olimpijska šampionka iznela užasne podatke o se**ualnom zlostavljanju koje je doživela od jednog funkcionera

Svi su u šoku posle njenih reči.

Sofija Bekatoru
Sofija Bekatoru, Foto: AP/Herbert Knosowsky

Nije samo u Srbiji u centru pažnje seksualno zlostavljanje, i u Grčkoj se podiglo mnogo prašine posle otvaranja predmeta starog 23 godine. Olimpijska šampionka u jedrenju, Grkinja Sofija Bekatoru (43) pojavila se danas prvi put pred državnim tužiocem u Atini zbog tvrdnji da ju je visoki zvaničnik Jedriličarske federacije seksualno napao 1998. godine, kad je imala 21 godinu.

Bivša jedriličarka, koja je osvojila zlatnu medalju na Olipmijskim igrama u Atini 2004, optužbe je iznela prošle nedelje govoreći uživo o tome na onlajn događaju koji je organizovala Vlada.

Njeno svedočenje pokrenulo je nacionalnu raspravu o nedoličnom ponašanju, dobila je i veliku podršku javnih ličnosti, među kojima je i prva predsednica Grčke, Katerina Sakelaropulu, koja ju je danas primila radi razgovora o tome.

- Nadam se da će ovo pomoći drugim ženama da progovore ako su iskusile seksualno zlostavljanje kako bi naše društvo postalo zdravije i kako bismo se manje plašili - rekla je Bekatoru posle tročasovnog svedočenja.

Navodno krivično delo je zastarilo, ali se javni tužilac složio da ispita slučaj zbog drugih mogućih žrtava.

Zvaničnik, koji je u ponedeljak smenjen sa visokoih funkcija u jedriličarskom savezu i Olimpijskom komitetu Grčke, negirao je optužbe i istakao da je ljutnja javnosti potkopala njegovu sposobnost da brani svoj stav.

Tužilaštvo ga nije identifikovalo.

Stariji političari javno su podržali Bekatoru samo nekoliko sati pošto je iznela optužbe.

- Vreme je da se iskoreni zloupotreba autoriteta protiv bilo koga ko je u inferiornom položaju. To je pošast koja podriva temelje našeg društva - napisao je premijer Kirijakos Micotakis nakon što je tokom vikenda razgovarao telefonom sa Bekatoru.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi