Ajrton Sena
Profimedia
Ajrton Sena

Profimedia

Ajrton Sena, Foto: Profimedia

Na današnji dana navršava se 25 godina od tragedije na stazi Imola u kojoj je poginuo jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena, Ajrton Sena.

PROČITAJTE JOŠ:

OTVORIO DUŠU! Ben razmišlja o politici, otkrio i koga bi hteo da vidi u Zvezdinom dresu!

FENOMENALNA AKCIJA AJAKSA! Dokaz da je moguće zaljubiti se u samo 60 sekundi (VIDEO)

DRAMA NA PARKETU! Nepomično ležala na terenu, jeziva povreda najlepše srpske odbojkašice! (FOTO)

 

Brazilac je tokom karijere vozio za četiri tima, Tolman, Lotus, Meklaren i Vilijams, imao je 80 podijuma i ukupno 41 pobedu, kao i tri titule svetskog prvaka, 1988, 1990. i 1991.On je poginuo u 34. godini života.

Ajrton Sena je 1994. godine tek bio prešao u redove Vilijamsa. Prve dve trke u sezoni nije završio i tada je rekao kako za njega sezona kreće od Imole.

Vikend na trci za Veliku nagradu San Marina pamtiće se kao jedan od najtragičnijih u istoriji sporta. Mnogo toga je ukazivalo da će se dogoditi tragedija i da su se stvaru u to vreme, prilično otele kontroli kada je reč o bezbednosti samih aktera trke.

Dan pre pogibije Sene, na istoj stazi život je tokom kvalifikacija izgubio Austrijanac Roland Racenberger, kada je pri brzini od 310 kilometara na sat u krivini Vilnev udario u zaštitni zid.

Sena je otišao na mesto tragedije i postoji priča o tome kako mu je tadašnji šef medicinskog centra FIA Sid Votkins sugerisao da napusti trke i ode na pecanje, što je bio njihov zajednički hobi.

"Ja ne mogu da živim bez trkanja", odgovorio mu je tada Sena.

Dan kasnije na trci, u sedmom krugu na zloglasnoj krivini Tamburelo, Sena je pri brzini od 307 kilometara udario u ogradu. Nije mu bilo spasa, iako je prenešen u bolnicu u Bolonji. Svet je ostao bez jednog od najvećih vozača Formule 1.

Njegova smrt izazvala je veliku tugu u čitavom svetu, pogotovo u Brazilu gde je proglašena trodnevna žalost, a ispraćen je uz najviše državne počasti. Na ulicama je bilo skoro 3 miliona ljudi. Voleli su ga više nego Pelea...

Negova smrt potpuno je promenila Formulu 1. U godinama koje su usledile veliki akcenat je stavljen na bezbednost vozača.

 

 

 

Komentari (1)

Senna

01.05.2019 14:44

Najbolji covek i najbolji vozac svih vremena. Nije poginuo svojom greskom nego je pukla letva volana, greskom konstruktora Vilijamsa. Zato su odmah po nesreci iz Vilijamsa skinuli snimak i zadnje tri sekunde pre sudara da se ne vidi da je okretao volan u prazno. Od dana kada je poginuo ne gledam formulu i stalno imam osecaj da se to juce desilo podjednako sam tuzan. Neka mu je večna slava!