Muškarac, košulja, frajer
Shutterstock
Muškarac, košulja, frajer

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Hormon testosteron je jedan od glavnih hormona koji utiču na snagu čoveka. Upravo zbog njega postoje razlike u snazi muškarca i žene, kao i većina polnih karakteristika. I muškarci i žene poseduju ovaj hormon, koji se prirodno luči u organizmu, s tim što su te količine znatno manje kod žena. Zbog njegovog uticaja na snagu, većina dizača tegova želi da njegova koncentracija bude na visokom nivou.

Postoje nekoliko životnih navika koje garantovano snižavaju koncentraciju testosterona. Stres povećava nivo kortizola koji osim drugih negativnih efekata snižava i koncentraciju testosterona.

Konzumiranje alkohola takođe snižava ovaj hormon, jer dok se alkohol nalazi u krvi, nema lučenja testosterona, a njegova koncentracija je značajno snižena u narednih 24 časova od momenta konzumiranja. Izbegavanje ove dve stvari je prvi korak ka povećanju koncentracije ovog hormona u krvi.

Studije su pokazale da trening sa tegovima, trening snage, povećava nivoe ovog hormona, za razliku od kardio treninga koji nema nikakvog uticaja.

Jedna od vežbi koja posebno povećava nivo testosterona su čučnjevi.

Iako mnogi muškarci izbegavaju ovu vežbu, ona u najvećoj meri doprinosi rastu hormona karakterističnog za jači pol, pa je sasvim sigurno da čučnjeve više nećete preskakati.

Mnogi dizači tegova, pauerlifteri, bodibilderi, koriste direktno hormon testosterona. Ovakva upotreba osim što nije dozvoljena, dovodi do promena unutar tela, jer telo muškarca prestaje da proizvodi svoje hormone, pa zbog toga dolazi do smanjena testisa i nekih drugih negativnih efekata. Kod devojaka se ti negativni efekti pojavljuju u vidu povećane maljavosti, produbljivanja glasa, zaobljivanja brade i dobijanja sličnih muških karakteristika.

Pročitajte i: