Deni Jevtić
youtube/Ideas in Motion Media
Deni Jevtić

youtube/Ideas in Motion Media

Deni Jevtić, Foto: youtube/Ideas in Motion Media

Deni Jeftić je bio fudbalski trener srednje škole Valparaiso kada su "Vikinzi" i njegov sin Danijel osvojili IHSAA šampionat!

PROČITAJTE JOŠ:

MENTALITET CRNE MAMBE! "Poštar" je vrebao svoju šansu ali ona ne želi luzere koji ne mogu da osvoje šampionat! (FOTO + VIDEO)

JOŠ JEDNA POBEDA I TITULA! Milojević: "Na pravi način da završimo sezonu!" (VIDEO)

STRAH OD KIKSA! Milošević "Osetio sam na svojoj koži koliko je Napredak opasan!"

On je bio i velika podrška svom sinu Nikolasu koji je impresivno stigao do rekorda, koji je kompletirao sa višestrukim "Popcorn Panic" titulama u Valparaisou. 

Svi ovi uspesi su se smestili na zadnje sedište kada je Deni u Aprilu otišao u rodnu Srbiju gde su se njegovi sinovi takmičili na Beogradskom maratonu!

"Kao otac, bio sam ponosan" rekao je Deni Jeftić, koji je trenirao i na Munster i Valparaiso univerzitetima, on je član fudbalske kuće slavnih u Indijani.

"Rođen sam tamo, a moji sinovi su prihvatili svoju istoriju. Moja tri momka su se konektovala sa nečim što je nekad bila Jugoslavija a sada je Srbija. Trčanje je bio samo šlag na torti!".

Deni Jeftić je rođen u Jugoslaviji pre nego što je otišao za Ameriku drugog jula 1972. godine, u potrazi za svojim ocem Dušanom, koji ga je napustio kada je Deni bio malo dete. Oni su se našli i Deni je ostao u Americi sa studenskom vizom, da bi dobio fudbalsku školarinu u Svetom Francisu. Zbog vize, Deni nije mogao da poseti svoju rodnu zemlju poslednjih sedam godina. Kada su se rodili Jovan i Danijel Jeftić sredinom 1980-ih godina, Deni je planirao povratak kući sa svojom decom.

"Prvi put kad sam se vratio bila je 1988 godina. U to vreme je bila Jugoslavija i dalje imamo dosta VHS kaseta od tog putovanja. Imamo dosta veza i tamo nam je mnogo rodbine. Trudim se da ostanem upućen za sve vezano za sport i politiku što se desi tamo zato što nam je to zajedničko"

Prošle godine kada su posećivali Srbiju, počeo je razgovor između članova porodice Jeftić da učestvuju na Beogradskom maratonu.

Daniel Jeftić je trčao na maratonu u Čikagu 2015, a hteo je još prilika da se trka. Nikolas Jeftić i njegov dugogodišnji partner sa kojim trči Rajan Vels, su isto tražili novi izazov i na kraju su se dogovorili da je to Beograd!

"Kada sam završio trku u Čikagu, znao sam kako da se pripremim za maraton. Za Beograd sam hteo da postavim vreme za koje bih pokušao da oborim, a bilo je uzbudljivo što sam prezentovao i Ameriku i Srbiju" - rekao je Danijel!

Danijel je napredovao u odnosu na svoj prvi maraton za 10 minitu i završio je trku van top 500 sa 4 sata, 39 minuta i 19 sekundi, dok je Nikolas trčao svoj šesti maraton i završio je trku na 39 mestu sa 3:10:26. Vels je bio najbolje rangirani Amer sa vremenom od 2:50:50 što je bilo 12 mesto.

"Kada smo krenuli u ovo, ništa nas nije sprečilo, nije bitno bilo ni kako smo to izveli, trčali smo za jedne druge i za našu porodicu. Bilo je teško dobiti dobro vreme sa treningom  koji je išao nakon mog poslovnog rasporeda, ali je bilo sjajno što smo mogli da učestvujemo!" - rekao je Nikolas.

Nikolas će pokušati da u Čikagu ove jeseni, uspe da stigne na cilj sa olimpijskim vremenom. Nije mu bilo na umu da prestigne svoj lični rekord na Beogradskom maratonu pošto je bio ponosan što je prezentovao svoju porodicu u domovini svog oca!

"Bila je to specijalna trka. Verovatno najviše posebna što sam trčao. Ovo je bio moj prvi maraton preko mora i to je bila prva trka u zemlji gde je moj tata odrastao, stvarno fenomenalna stvar!" - rekao je Nikolas.