Grisčuk sve dalje od vodećih, Kinezi miroljubivo

Alo.rs/M.S. | sport 2021-04-20 09:41:35 2021-04-20 09:41:35

Velika želja je viđena u partijama između Aleksenko Kirill - Grisčuk Aleksander i Caruana- Vaćier-Lagrave

AP/Berit Roald

U partijama između zemljaka iz Kine, viđen je remi, jer žele da energiju sačuvaju za preostale partije. U partiji između Nepomniachtchi Iana i Giri Aniša, viđen je veliki respekt bez i malo želje da se uđe u klinč po ceo poen.

U partiji između Alekseenka i Grisčuka viđena je iscrpljujuća borba. Grisčuk je stekao blagu prednost i imao je u završnici kvalitet. Ipak u odnosu snaga gde na tabli crni ima dva topa i tri pešaka protiv topa, lovca i četiri pešaka sve je moguće. Odlučujuću prevagu ostvario je slobodnjak po e liniji. Grisčuk se očigledno nije snašao u cajtnotu. Tada je napravio seriju loših poteza koji su ga doveli do poraza.

Možda najinteresantnija partija je odigrana između Caruane i Vačier-Lagrava. Francuz je bolje otvorio partiju i u otvaranju stekao značajnu prednost. I kada se činilo da će se naturalizovani Amerikanac Caruana okliznuti, usledio je pad Lagrava.

Caruana je sve žrtvovao za napad i to mu se na kraju isplatilo. Nedovoljno dobra razvijenost Lagrava mu je na kraju došla glave. Ono što je sve ljubitelje šaha oduševilo je borba spuštenog garda, gde je beli napravio rokadu tek u 27. potezu, a crni u tome nije uspeo. Posle skoro 30. poteza damino krilo crnog je ostalo na početnom položaju, dok je beli nastavio da napada.


I ako je u završnici imao dva više pešaka i to slobodnjaka uz kvalitet manje, crni, nije uspeo da zapreti.
Na kraju smo videli završnicu, gde je igrao top protiv skakača. Carunana je sjajno istempirao Lagrava i u 74. potezu došao do važne pobede, kojom se primakao na samo pola boda vodećem Nepomniachtchiu
Tabela sada izgleda ovako posle 8 kola :
1. Nepomniachtchi, Ian 5
2. Caruana, Fabiano 4.5
3.Vačier-Lagrave, Maksime 4.5
4. Giri, Anish 4
5. Vang, Hao 4
6. Grisčuk, Aleksander 3.5
7. Alekseenko, Kirill 3.5
8. Ding, Liren 3

Već danas ćemo gledati nova uzbuđenja od 13,00 časova po našem vremenu. Sva od četiri duela su interesantna, svaki na svoj način. Ipak duel između ranjenog Grischuka protiv vodećeg Iana Nepomniachtchi, duel dva Rusa, privlači najviše pažnje, naročito, što se igra u njihovoj zemlji.

Expand player
Pogledajte više