Čavić na postolju
EPA
Čavić na postolju

EPA

Čavić na postolju, Foto: EPA

Za istinu nikad nije kasno! Posle 12 godina ćutanja, konačno su i Amerikanci priznali - Milorad Čavić je pobedio Majkla Felpsa u finalu u trci na 100 metara delfin na Olimpijskim igrama!

Tog 16. avgusta 2008, prema zvaničnim merenjima, Majk Felps je bio brži od našeg Milorada za 0,01 sekund. Ponos Amerike je tada osvojio svoju sedmu zlatnu medalju na Igrama, izjednačivši rekord legendarnog Marka Špica po broju zlata na OI. To finale zajedno su pratili Mark Šubert i Bob Bouman. Jedan pored drugog stajali su selektor plivačke reprezentacije SAD i Felpsov dugogodišnji lični trener.

Šubert

EPA

Šubert, Foto: EPA

- Sećam se da mi je Bouman tada rekao: „O ne, izgubio je“. Pogledao je tada u semafor i procedio: „Ovo su igre na kojima je sve išlo u njegovu korist“ - objasnio je Šubert u razgovoru za portal „ringer“.

Ko je Mark Šubert

* Bio je selektor plivačke reprezentacije SAD od 2006. do 2010.

* Radio je kao trener na Univerzitetu Severna Kalifornija i Univerzitetu Teksas

* Tokom karijere je radio sa brojnim šampionima kao što su Širli Babašof, Brajan Gudel, Majk O’Brajan, Dženet Evens, Tigani Koen, Sintija Vudhed, Leni Krajzelburg, Džil Sterkel...

* Član je internacionalne kuće slavnih od 1997.

Ko je Majk Botom

* Trener na poslednjih šest olimpijskih igara

* Glavni trener na univerzitetima Oburn, Južna Kalifornija, Berkli i Mičigen

* Diplomirao je psihologiju

Ovaj čuveni trener je znao da će posle objavljivanja zvaničnih rezultata biti zvaničnog protesta. To je pretpostavio i Majk Botom. Reč je o Amerikancu koji je Čavića trenirao na koledžu i koji je istog sekunda pronašao Branislava Jevtića, člana našeg tima.

- Bukvalno sam ga uhvatio za kragnu i pritisnu uz zid. Vrištao sam da mora da uloži protest - prisetio se Botom, koji sada radi na Univerzitetu Mičigen.

Majk Botom

EPA

Majk Botom, Foto: EPA

To je deo priče o najvećoj krađi u istoriji OI u kojem se Šubert i Botom slažu. Sledi niz nelogičnosti i kontradiktornih informacija o kojima među njima nema saglasnosti. Sporna su dešavanja u kontrolnoj sobi, u kojoj je pregledan snimak trke. I Šubert i Botom tvrde da je američki selektor ušao u kontrolnu sobu.

- „Omega“, koja je zvanični merilac vremena, nije želela da pusti snimak trke. Meni je to bilo dovoljno i izašao sam iz sobe, a Botom je ostao - objasnio je Šubert.

Bivši Čavićev učitelj, međutim, tvrdi da je to laž.

- Nikada nisam bio u toj sobi. To što priča je sranje! Totalno sranje. Protestovao sam ispred, ali me nisu pustili u sobu. Znam da je Šubert bio unutra, ali ne i ko je još bio tamo, ali ja nikako nisam bio među njima. Da sam bio unutra, ne bih se i dan-danas osećao loše. Video bih taj finiš, znao bih da šta se stvarno dogodilo. Meni nisu hteli da pokažu snimak ni dan kasnije. „Omega“ je to zabranila - insistira Botom.

Čavić i Felps

Profimedia

Čavić i Felps, Foto: Profimedia

Za one koji ne znaju, kompanija „Omega“ je odbila da javnosti pokaže snimak trke, iako je prvo tvrdila da je za novinare obezbeđen materijal. Kasnije su prebacili krivicu na FINA (svetska federacija zadužena za vodene sportove) i da su oni ti koji nisu dozvolili javnosti da se upozna sa snimcima. „Omega“ je bila Felpsov sponzor od 2004. i ostala je uz Amerikanca i kada je pravio haos (dva puta je hapšen zbog vožnje u pijanom stanju, a pojedini britanski tabloidi su objavili i njegove fotke na kojima se vidi kako konzumira marihuanu). Prema pojedinim izvorima, Felps je od „Omege“ samo u godini posle Igara u Pekingu dobio sedam miliona dolara!

Botom: Zar nije čudno što je i Toresova izgubila za 0,01 sekund?

Velika šampionka ostala je bez zlata plivajući u istoj stazi kao Čavić Govoreći o svemu što se desilo pre 12 godina, Majk Botom insistira da na tome da nije ozlojeđeni gubitnik, već da realno sagledava situaciju.

- Felpsa bih mogao da nazovem prijateljem. Ono što je za mene čudno je sam proces merenja rezultata na tim igrama. Dan posle finala bila je trka na 50 metara delfin kod žena. Dara Tores je plivala u istoj, četvrtoj stazi kao i Milorad dan ranije. I ona je izgubila za 0,01 sekund. Čudno, zar ne? Zato i mislim da nešto nije bilo u redu sa tim zidom koji se dodirivao da bi se ubeležilo vreme - rekao je on.

Dara Flores

Profimedia

Dara Flores, Foto: Profimedia

Svog zlatnog momka reklamirali su kao čoveka koji je dominirao na Igrama u Pekingu.

- Majkl je na Igrama 2008. dominirao u svakoj od trka u kojoj je učestvovao osvojivši ukupno osam zlatnih medalja - bio je slogan u jednoj od reklamnih kampanja „Omege“.

Pa ako dominacija znači pobedu u trci za 0,01 sekund, a ni to nije istina, onda OK.

SUTRA: Šta se videlo na fotografijama?

PROČITAJTE JOŠ: