Nenad Peruničić
M. Metlaš
Nenad Peruničić

M. Metlaš

Nenad Peruničić, Foto: M. Metlaš

Kao rukometaš osvojio je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Egiptu 1999. godine, a sada kao debitant u ulozi selektora na velikom takmičenju, Nenad Peruničić pokušava da vrati reprezentaciju Srbije u svetski vrh. Taj posao neće biti lak, imajući u vidu da „orlovi“ na šampionatu sveta nastupaju u vrlo podmlađenom sastavu, ali Terminator nikad nije želeo da odustane.

Upravo o tome, koliko su realno šanse Srbije na ovom prvenstvu i kako će motivisati svoje igrače uoči sudara sa takvim rukometnim silama, kao što su Francuska ili Nemačka, u razgovoru za „Alo! Sprint“ priča jedan od najboljih rukometaša koje je ova zemlja ikada imala.

PROČITAJTE JOŠ:

Opet vas na Mondijal ispraćamo s pričama o povratku u svetski vrh?

- Pred svako veliko takmičenje očekivanja od reprezentacije su najveća, a potpuno druga stvar je da li su bazirana na realnoj osnovi ili ne. Ovo je sasvim nova ekipa, nema Ilića, Šešuma, Vujina, Nikčevića i mnogih drugih, koji su izgradili sebe. Mi smo na početku. Ovaj tim ima kvalitet, a ovo Svetsko prvenstvo će pokazati kakvi smo - kaže Peruničić.

Čime biste vi bili zadovoljni?

- Meni je najvažnija posvećenost. To je suština. Ona mora biti jednaka na svakom meču, jer mi smo takva reprezentacija da nismo favoriti ni protiv jedne ekipe. U procesu smo stvaranja i zato su nam potrebne maksimalna ozbiljnost i fokusiranost.

Debitanti nisu alibi

Peruničić je prokomentarisao sastav sa šest debitanata:

- To ne gledam kao na alibi. Ti momci moraju da pokažu zbog čega su tu. Zbog čega su ispred igrača s većim iskustvom i rejtingom. Ovo im je šansa da predstavljaju svoj grb i zemlju. Donose novu krv u tim. Očekujem da prikažu dobre igre iz svojih klubova i potvrde zbog čega su ovde. Znamo kakva je realnost, ali to ne znači da nećemo učiniti sve da je promenimo. Ne priznajem nikome da je bolji dok to semafor ne pokaže. Svaki protivnik nam je isti. Verujem u svoj rad i u ove momke. Ne znam kakav će rezultat biti na kraju. Daćemo sve od sebe. Živimo za ovo.

Zar nismo favoriti protiv, recimo, Koreje?

- Mi smo uvek najbolje partije pružali protiv najjačih, a protiv slabijih smo se mučili zbog manjka motiva. Sve zbog onog našeg shvatanja: „Ma, lako ćemo s ovima”. Takav nam je mentalni sklop i to treba da se promeni.

Valjda će se igrači uozbiljiti kad pred njima zaurla Terminator?

- Ne gledam to na takav način. Ne gradim odnos između sebe i svojih igrača na strahopoštovanju, već isključivo na poštovanju. Postoje stvari, poput recimo discipline, oko koje nema pogovora, a sve ostalo se možemo dogovoriti. Nisam ja ovde policajac koji je došao njih da kontroliše, već neko ko je zajedno s njima na istom zadatku.

 

Promena formata takmičenja

U odnosu na Svetsko prvenstvo, odigrano u Francuskoj pre dve godine, Međunarodna rukometna federacija (IHF) promenila je format takmičenja. I dalje su tu 24 reprezentacije raspoređene u četiri grupe s po šest, ali nakon prvih pet mečeva ne počinje nokaut-faza, kao što je bio slučaj u Francuskoj, već se formiraju dve nove grupe, sačinjene od tri prvoplasirane reprezentacije iz prvog kruga. I onda iz tih novoformiranih grupa po dve najbolje odlaze u polufinale. Osim što je konačni cilj biti među prve tri ekipe i proći dalje, biće izuzetno važno i osvojiti što veći broj bodova jer će tri prvoplasirane ekipe poneti sa sobom u drugi krug bodove osvojene u međusobnim susretima.

„Orlove“ u drugom krugu čekaju utakmice u Kelnu, a tamo će stići tri najbolje selekcije iz grupe B u kojoj su Hrvatska, Španija, Makedonija, Island, Japan i Bahrein.

Polufinalni susreti igraju se u Hamburgu, a utakmica za treće mesto i finale u Herningu.

 Upravo ta disciplina je godinama bila problem?

- Sve znam, dugo sam bio igrač, znam da su igrači po klubovima zatvoreni kao u kavezu i kad dođu u reprezentaciju, povuku ih prijatelji, porodica… I to je normalno. To su mladi momci, pa valjda je prirodno da izađu uveče. Čak nemam problem i da me pitaju za neki duži ostanak u gradu, kad je situacija za to pogodna. Ali, uvek im govorim: „Nije problem da izađete i da se provedete ako na terenu, odnosno utakmicama i treninzima, ispunjavate sve svoje obaveze. Ako možete da budete frajeri u kafani, budite to i na terenu.

Tipujem na Nemce i Dance

Ko su favoriti na Svetskom prvenstvu?

- Pre svih Nemci i Danci kao domaćini. Videćemo reakciju Francuza bez lidera Nikole Karabatića, ali to je ipak sjajna reprezentacija. Iznenađenja su moguća. Rukomet se proširio, nema nepobedivih.

Znači, nećete im braniti ni korišćenje društvenih mreža tokom trajanja Svetskog prvenstva?

- To bi mi bilo najlakše, ali ne znam zašto bih to učinio. Ovo je moderno doba i to su sasvim normalne stvari. Ukoliko neko pretera, sam će sebe eliminisati. Inače, u sportu postoje dve vrste selekcija. Ona koju pravi trener, odnosno selektor, a druga je ona prirodna, kad igrač sam sebe eliminiše zbog načina na koji radi i kako se ponaša. Ovo nije klub, ovo je reprezentacija, sve je dobrovoljno i ovde se radi o čistim emocijama - kaže Peruničić.