Šahovski savez Srbije
Foto: Alo/Šahovski savez Srbije

Veliki jubilej bio je prilika da se svi ljubitelji šaha okupe na jednom mestu i prisete slavnih dana ovog sporta u prethodnih 75 godina! 

Takođe, uz prigodan umetnički program, Šahovski savez Srbije, čiji je sponzor Alo! media system, dodelio je priznanja i zahvalnice svima koji su doprineli razvoju i popularizaciji srpskog šaha. 

Proslavu je zvanično otvorio predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić. 

- Hvala svim prijateljima koji su došli da uveličaju ovaj i te kako važan događaj za sve nas. Danas slavimo 75 godina od osnivanja Šahovskog saveza Srbije. Drago mi je da se šah ovoliko dugo igra na našim prostorima, a tokom ovog perioda bilo je i mnogo zvezdanih trenutaka za srpski šah - rekao je predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić.

Šahovski savez Srbije

Šahovski savez Srbije

 

Nastavio je u istom ritmu.

- Naše šahovske legende počevši od Alise Marić i Aleksandra Matanovića su nam tokom prethodnog veka donosili mnogo uspeha i medalja. Mi kao Savez možemo da se pohvalimo da se naši šahisti uvek odazovu na poziv igranja za reprezentaciju i to je za svaku pohvalu. Moram da istaknem i Alekseja Saranu, koji je ove godine postao prvak Evrope i to je nešto što nam jako znači kada je reč o budućnosti srpskog šaha. Sa nestrpljenjem čekamo Ekipno Evropsko prvenstvo u novembru i Olimpijadu sledeće godine. Naša zemlja želi domaćinstvo Šahovske olimpijade, a takođe, želimo da napravimo Kuću srpskog šaha i da formiramo Šahovsku akademiju, sve su to projekti na kojima ćemo da radimo. Imamo podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. Hvala vam još jednom što ste došli! Pratite nas, navijate za nas! Živeo srpski šah i živela naša lepa Srbija - poručio je Dragan Lazić. 

SRPSKI ŠAHISTI SPREMNI ZA PREDSTOJEĆE IZAZOVE Želimo da se borimo za evropski i svetski vrh (VIDEO)

Šahovski savez Srbije

Šahovski savez Srbije

 

Potom je reč imao Mirko Kantar, zamenik ministra sporta i omladine Zorana Gajića. 

- Želim da u ime ministra i moje lično ime, čestitam Šahovskom savezu Srbije ovaj veliki jubilej. Okupili smo se ovde zbog događaja koji je važan za Šahovski savez. Podrška ministarstva značajno doprinosi razvoju šaha u Srbiji. Želim vam puno uspeha u daljem radu - rekao je Kantar. 

Šahovski savez Srbije

Šahovski savez Srbije

 

Prisutnima se obratio i član opštinskog veća za sport Gradske opštine Stari Grad, Nedeljko Jovanović. 

- Opština Stari Grad će kao i do sada pružati podršku srpskom šahu koliko god to da bude potrebno. Mi smo uvek tu za svaki vid pomoći. Hvala svima i čestitke Šahovskom savezu Srbije na ovom jubileju - istakao je Jovanović. 

Takođe, okupljeni su mogli da pogledaju i film koji se osvrnuo na velike uspehe naših šahista i šahistikinja u prethodnom periodu. 

Na kraju svečanosti, Šahovski savez Srbije dodelio je zahvalnice svima koji su doprineli razvoju srpskog šaha i njegovoj popularizaciji, a nagrade je lično uručio predsednik ŠSS-a, Dragan Lazić. 

Zahvalnicu za izuzetan doprinos razvoju šaha u Republici Srbiji dobili su Milorad Kapelan i Marijan Stričević. 

Šahovski savez Srbije

Šahovski savez Srbije

 

Kada je reč o medijima, zahvalnicu za medijsku podršku i dugogodišnju saradnju  dobili su - Radio Televizija Srbije, Radio Televizija Vojvodine, Dnevnik - Novi Sad i Radio Televizija Tesla. 

Šahovski savez Srbije

Šahovski savez Srbije

 

Takođe, zahvalnice su primile i kompanije koje su učestvovale i pomagale razvoj srpskog šaha. To su Telekom Srbija, Moj Kiosk Group, Integral Technic. 

Šahovski savez Srbije

Šahovski savez Srbije

 
Šahovski savez Srbije

Šahovski savez Srbije

 

Na kraju, specijalne zahvalnice i priznanja dobila su i dva čoveka koja su čitav radni vek provela u izveštavanju sa šahovskih turnira - Marjan Kovačević i Miroslav Nešić. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading