SLAVNI VOZAČ FORMULE 1 OTVORIO DUŠU POSLE 20 GODINA Progovorio o čuvenoj trci kada je pustio Šumahera i sve ostavio u šoku
EPA PHOTO/ATTILA KISBENEDEK/STF

Miahel Šumaher je prema mišljenju mnogih najbolji vozač u istoriji Formule 1, ali je trka u Austriji iz 2002. godine jedna od najvećih mrlja u njegovoj blistavoj karijeri.

Sedmostruki šampion je pobedio tako što mu je tadašnji klupski kolega Rubens Barikelo bukvalno poklonio trijumf. Usporio je pred prolazak kroz cilj i pustio Nemca da ga zaobiđe.

Brazilac je 20 godina kasnije ispričao kako je sve to izgledalo i šta se događalo u tom periodu dok su iz Ferarija pokušavali da mu narede da se skloni, a on to odbijao.

- Izašao sam iz bolida i povraćao sam od besa. Nisam mogao da verujem. Svi danas znaju šta se dogodilo, ali eto, ispričaću vam. Slično je bilo i 2001. godine, tada je Meklaren bio ispred mene, Mihael je bio treći, dobio sam instrukcije da zamenimo pozicije, tada sam ih pitao "Da li bi to uradili da sam prvi", rekli su mi da u tom slučaju ne bi tražili to od mene -  počeo je priču Barikelo za  "Flew podkast" uvodom u dešavanja koja su tome prethodila, za koja je malo ko znao.

U toj trci u Austriji Rubens je dominirao, Mihael je bio drugi, ali nije bio ni blizu klupskog kolege. Svi na stazi mogli su da vide da će Brazilac da pobedi. Međutim, u tom periodu se nemački vozač borio za titulu, pa su ljudi iz Ferarija, na čelu sa Žan Todom, izdali naređenje Barikelu, tražili su da popusti i to je bio početak duge svađe.

Nakon tog incidenta FIA je donela odluku da komunikacija između vozača i tima bude javna, odnosno da svi mogu da čuju.

SLAVNI VOZAČ FORMULE 1 OTVORIO DUŠU POSLE 20 GODINA Progovorio o čuvenoj trci kada je pustio Šumahera i sve ostavio u šoku

AP Photo/Thomas Kienzle

 

 

- Tokom osam krugova smo vodili raspravu, bio sam besan, naterali su me. Rekao sam im 'Važi, uradiću to, ali ću da uradim pred svima'. U životu morate da sagledate stvari iz drugačijih perspektiva. U trenutku kada sam shvatio da se stvari neće promeniti i da me neće tretirati na način na koji sam zaslužio, napustio sam tim, otišao sam godinu dana pre isteka ugovora - prisetio se Barikerlo koji je karijeru završio 2012. godine. 

Podsetimo, Šumaher je doživeo nesreću na skijanju 2013. godine i još uvek je u teškom stanju, niko ne zna pravu istinu o njemu osim najbližih članova porodice.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading