EKSKLUZIVNO Atletičarka Srbije Adriana Vilagoš (18), vicešampionka Evrope u bacanju koplja, za Alo! govori o impresijama sa čudesnog finala u Minhenu
Foto: privatna arhiva

Adriana Vilagoš, nova heroina srpske ali i svetske atletike. 

Osamnaestogodišnjakinja iz Malog Iđoša zakoračila je na veliku scenu čudesno, fascinantno, senzacionalno. Hicem od 62,01 metar u Minhenu je postala najmlađa evropska vicešampionka u istoriji ove bacačke discipline. 

Iako je u Nemačku stigla sa statusom svetske rekorderke za mlađe juniore, malo ko je očekivao da će iza sebe ostaviti svetsku rekorderku u seniorskoj konkurenciji, Čehinju Barboru Špotakovu.  

- Verujte mi, sve ovo mi i dalje liči na neki san. Čak ni dan kasnije nisam sigurna da sam do kraja svesna šta sam uradila. Kako god - uživam u ovim trenucima, iako nisam navikla na toliku pažnju. Drago mi je što je ova medalja tako odjeknula u Srbiji, moje je da nastavim vredno da treniram i da napredujem. Znam da me sad mnogi vide i na pobedničkom postolju na Olimpijskim igrama u Parizu, ali ne smem da dozvolim da me obuzme euforija. Idem korak po korak, pa dokle doguram - ekskluzivno iz Minhena za Alo! priča Adriana. 

EKSKLUZIVNO Atletičarka Srbije Adriana Vilagoš (18), vicešampionka Evrope u bacanju koplja, za Alo! govori o impresijama sa čudesnog finala u Minhenu

(AP Photo/Matthias Schrader)

 

AUH, KAKAV KOMPLIMENT OD ŠPOTAKOVE Ja sam ništa, Adriana je čudo!

Naša sportska junakinja je karijeru počela kao rukometašica, a onda ju je nastavnik fizičkog vaspitanja poslao na atletsko takmičenje. 

- Do neba mu hvala na tome. Na prvom školskom takmičenju u bacanju vorteksa sam pobedila, a vremenom sam se prebacila na bacanje koplja. S obzirom na to da mi je i majka bila rukometašica, malo smo znale o toj atletskoj disciplini. Čak sam osnove i tehniku učila preko interneta. Brzo sam napredovala i dobila čak poziv od Nacioonalne akademije Mađarske, ali mi je Atletski savez Srbije omogućio uslove da radim s vrhunskim trenerima. Uz mamu, selektor Edin Zuković je uz mene od početka. Prve godine sam bacila 40 metara, već sledeće 60. I eto me danas u društvu velikana, čudesan je to osećaj - kaže Adriana. 

EKSKLUZIVNO Atletičarka Srbije Adriana Vilagoš (18), vicešampionka Evrope u bacanju koplja, za Alo! govori o impresijama sa čudesnog finala u Minhenu

Foto: privatna arhiva

 

Selektor Edin Zuković, uz Adrianinu majku i trenera Đerđi, od početka brusi jedan od najvećih atletskih bisera današnjice. U razgovoru za naš list Edin nas sve uverava: 

- Tek ćete videti koliko je Adriana moćna. Ona je već sada velika šampionka u bacanju koplja, ali ta devojka će u ovoj disciplini vladati sigurno narednih deceniju i više. Puno je prostora za njen napredak. I verujte mi, vrlo brzo ćemo dočekati i njene hice od preko 65 metara, koliko je bilo potrebno za evropsko zlato sada u Minhenu. Ovakav talenat dugo nismo imali u srpskoj atletici - u dahu će Zuković. 

Paralelno sa šampionskom sportskom pričom, Edin otkriva i onu drugu, privatnu stranu Adriane Vilagoš. 

- Takvo dete u životu nisam video. Ona je pored svih atletskih obaveza đak generacije u Gimnaziji u Bačkoj Topoli. Sada je upisala Fakultet za sport u Novom Sadu i još ni na jedno takmičenje ili pripreme nije krenula bez neke knjige, lektire. Tokom putovanja uči matematiku, srpski i maternji mađarski jezik. Čega god da se dohvati, Adriana to i pozlati. Na sve to, nikad nije zakasnila na čas, niti je tražila neke povlastice u školi, iako je juniorska svetska šampionka. I milina je danas videti decu iz Malog Iđoša kojima je jedna 18-godišnjakina idol. 

EKSKLUZIVNO Atletičarka Srbije Adriana Vilagoš (18), vicešampionka Evrope u bacanju koplja, za Alo! govori o impresijama sa čudesnog finala u Minhenu

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

 

Tajna pesme Eye of the Tiger 

Adriana za Alo! otkriva da ju je jedna pesma pred takmičenje posebno motivisala i veruje dala joj dodatnu snagu. 

- Obično se ne pripremam uz muziku ali ovog puta sam slušala pesmu: „Eye of the Tiger“. Legla mi je ta stvar, ponela me je za finale, baš kada je bilo najpotrebnije.     

Čik pronađi moje koplje! 

O samom finalu na Evropskom prvenstvu, Edin otkriva par zanimljivosti. 

- Pred nastup Adriana se našalila i rekla mi: „Baciću koplje toliko daleko da neće moći da ga pronađu!“ Dakle, imala je fantastično samopouzdanje, iako ju je tokom takmičenja ipak uhvatila trema. Uspela je na kraju da se izvuče i sve nas obraduje. Svi ovi uspesi Ivane, Armina, Adriane, sjajne Angeline Topić su reprezentaciju doveli do najvećeg uspeha u istoriji naše atletike. 

I Angelina je biser 

Sinoć smo čekali još jednu finalistkinju na EP u atletici. Angelina Topić, ćerka velikog šampiona Dragutina, sa samo 17 godina je potvrdila visoku klasu.  

- Angelina i Adriana imaju sličnu priču. Projekat su uspešnih roditelja sportista, ali i Atletskog saveza Srbije. Obe su već sad spremne za dva predstojeća olimpijska ciklusa, u Parizu 2024. i Los Anđelesu 2028. godine - kaže selektor Srbije Edin Zuković. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading