DUBAI – BORBA ZA VLADARA SVETA Magnus Karlsen brani titulu, Jan Nepomnjaši je žarko želi
EPA

 

Njih dvojica se jako dobro poznaju. Prema zadnjim podacima odigrali su čak 27. zvaničnih partija blic, rapid i standardnih. Trenutno Magnus Karlsen vodi 8:3 u pobedama uz 16. remija. Ono što je važno jeste da Jan Nemonjaši vodi 4:1, računajući i kadetske dane u klasičnom šahu.

Magnus Karlsen je rođen 30. novembra 1990. godine u Tensbergu u Norveškoj. Titulu velemajstora je stekao 2004. godine sa 13,5 godina. Što se tiče stila igre, igra raznovrsno i zbog toga je teško njegovim protivnicima i da se spreme.

Jan Nepomnjaši je rođen 31. jula isto 1990. godine, ali u gradu Brjansku u Rusiji. Titulu velemajstora osvojio je nešto kasnije od Karlsena, 2007. godine.

Pored borbe za svetsku titulu i nagradni fond je veliki ulog. U igri je 2 miliona eura. Igra se 14. klasičnih partija ili ko prvi stigne do 7,5. Pobednik u tom slučaju osvaja 60% od nagradnog fonda, a poraženi 40%. U slučaju da se nakon klasičnih partija meč završi nerešeno, igraće se taj brejk četiri partije po ubrzanom tempu. U slučaju da se i tada završi nerešeno igraju se dve brzopotezne partije. Na kraju ako i tada bude bez pobednika, igraće se „Argamagedon partija“ pa će se nakon nje saznati ime svetskog šampiona. Tada se nagrade dele 55 odsto prema 45 odsto.

DUBAI – BORBA ZA VLADARA SVETA Magnus Karlsen brani titulu, Jan Nepomnjaši je žarko želi

EPA

 

Prva partija počinje 26. novembra u 13,30 i sve partije će se igrati u to vreme. Takmičari će imati na raspolaganju pet slobodnih dana, obično nakon dve ili tri odigrane partije. Prvi slobodan dan biće 29. novembar.

Inače, meč je trebalo da se igra prošle godine 20. decembra, ali je zbog pandemije odloženo. Igraće se u Dubai World Expo.

Svečano otvaranje se obavilo 24. novembra kada su takmičari dali izjave i gde se odlučivalo oko boje figura. Magnus Karlsen je prvi birao. Organizatori su ispred takmičara postavili dva balona. Magnus je probušio prvi balon iz koga su se izleteli crni papirići. Nakon toga, Jan je probušio drugi, gde su izašli beli papirići.

Što se tiče šansi za osvajanje titulu, stručna mišljenja su podeljena. Ipak, čini se da je svetski prvak blagi favorit.

Šahovski svet biće isto podeljen. Jedni će navijati za Magnusa, u želji da još dugo traje, dok drugi žele da se nešto promeni, pre svega domnimacija svetskog šampiona, koji i na svetskoj rejting listi neprikosnoveno vodi sa 2855 rejting poena. Jan je trenutno peti sa 2782.

U ovim trenucima takmičari se spremaju da uđu u turnirsku salu i započnu svoj meč.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading