МILLENNIUM TEAM PRVA LIGA SRBIJE ZA ŽENE I MUŠKARCE 2021 U VRNJAČKOJ BANJI Hotel Fontana spremno dočekuje najbolje šahiste Srbije
Šahovski savez Srbije

Ovo je sigurno jedan od najznačajnijih takmičenja u kalendaru Šahovskog saveza Srbije.

U konkurenciji žena nastupa 11 ekipa od predviđenih 12, jer je ekipa Šahmatnog kružoka odustala od takmičenja, a ekipa NŠK-a nije mogla u kratkom vremenskom periodu da okupi ekipu.

Izvučeni su i turnirski brojevi pa je ovo i redosled ekipa:

1. ŠAHMATNI KRUŽOK - N.Sad

2. VIDIKOVAC - Beograd

3. JELICA PEP - Goračići

4. KARAĐORĐE - Topola

5. BAS - Beograd

6. CRVENA ZVEZDA - Beograd

7. ZLATAR - N.Varoš

8. SIRMIUM - S.Mitrovica

9. JUGOVIĆ - Kać

10. RAD - Beograd

11. DŠK OSNOVAC - Niš

МILLENNIUM TEAM PRVA LIGA SRBIJE ZA ŽENE I MUŠKARCE 2021 U VRNJAČKOJ BANJI Hotel Fontana spremno dočekuje najbolje šahiste Srbije

Alo/M. Stanković

 

U ženskoj konkurenciji bitka za prvo mesto vodiće se između više ekipa. Od svih ovih ekipa DŠK Osnovac iz Niša po rejtingu (2344) i imenima ima najjaču ekipu. Druga po rejtingu je ekipa Sirmiuma (2286), a treća ekipa BAS-a (2254). Ne pobeđuju uvek najjači, pa će prvenstvo biti veoma interesantno. Zanimljivo je da prošlogodišnji pobednik ekipa Jelica PEP tek peta po rejtingu.

МILLENNIUM TEAM PRVA LIGA SRBIJE ZA ŽENE I MUŠKARCE 2021 U VRNJAČKOJ BANJI Hotel Fontana spremno dočekuje najbolje šahiste Srbije

Šahovski savez Srbije

 

Kada pogledamo sastave samo jedna ekipa Vidikovca nije angažovala stranu igračicu. Sve ostale ekipe imaju po jednu. Ne pamti se kada je žensko prvenstvo bilo ovako jako. Gledajući rejting igračica vidimo da Lela Javakišvili iz Gruzije sa 2463 ima najbolji rejting. Lela je igračica Sirmiuma. Odmah iza nje je Ukrajinka Ana Ušenina sa 2428 koja igra za DŠK Osnovac, a treća po rejtingu je Aleksandra Maltevskaja sa 2407 iz Rusije koja nastupa za Karađorđe iz Topole. Naša najbolja igračica Teodora Injac je četvrta po rejtingu sa 2405 i nastupa za DŠK Osnovac.

Iz lige ispadaju dve ekipe, jer je jedna ekipa već odustala od takmičenja. Najveće šanse za ispadanje ima Vidikovac koji je na ligu došao kako bi što skuplje prodao svoju kožu. Nezahvalno je pričati o drugom kandidatu, ali će Zlatar, Rad, Šahmatni Kružok, Karađorđe i Jugović voditi borbu za opstanak. 

Da podsetimo ekipa Jelice PEP je prošlogodišnji pobednik i ima dodatnu obavezu da sačuva tron.

U prvom kolu sastaju se: Vidikovac-DŠK Osnovac, Jelica PEP-Rad, Karađorđe-Jugović, BAS-Sirmium, C.Zvezda- Zlatar. Već u prvom kolu derbi između BAS-a i Sirmiuma.

Kod muškaraca nastupa 12. ekipa i oni su nakon izvlačenja turnirskih brojeva poređani po sledećem redosledu:

1. VŠK 2005 - Valjevo

2. MLADOST - Lučani

3. ITAKA - Beograd

4. VLADIMIRCI - Vladimirci

5. NOVOSADSKI ŠK - N.Sad

6. RADNIČKI VODOVOD - Kragujevac

7. JUGOVIĆ - Kać

8. SPARTAK - Subotica

9. NAFTAGAS - Elemir

10. JELICA PEP - Goračići

11. POLITIKA - Beograd

12. SLOVEN - Ruma

МILLENNIUM TEAM PRVA LIGA SRBIJE ZA ŽENE I MUŠKARCE 2021 U VRNJAČKOJ BANJI Hotel Fontana spremno dočekuje najbolje šahiste Srbije

Alo/M. Stanković

 

Ekipe koje su izborile plasman u najelitnije takmičenje su Politika, Radnički Vodovod i VŠK 2005 nakon odustajanja ekipe Svetozar Gligorića iz Pančeva koja je bila pobednik Druge lige Vojvodine.

Kao i žensko takmičenje i muško takmičenje će biti izuzetno interesantno i neizvesno, jer su sve ekipe izjednačene, osim ekipe Itake koja je zadržala samo mlade igrače, pa će se boriti za opstanak i sve ekipe imaju po jednog stranog igrača.

Pobednika treba tražiti između prošlogodišnjeg prvaka Jelice PEP koja je prvi nosilac sa rejtingom (2548), Vladimiraca ( 2516) i Slovena ( 2494). Biće zaista interesantno videti ko će ispasti iz lige, a ispadaju tri ekipe. Ima i dosta mladih igrača koji traže svoju šansu.

Analizirajući pojedinačni rejting Aleksandr Rahmanov iz Rusije sa rejtingom od 2661 nastupa za Vladimirce, drugi po rejtingu je Aleksandar Inđić koji je ove godine pojačao Sloven Rumu sa 2629, Ukrajinac Vitalij Bernadski sa 2611 nastupa za Naftagas, Amerikanac Niemen sa 2609 nastupa za Jugović i Velimir Ivić sa 2603 nastupa za Jelicu PEP.

U prvom kolu sastaju se: VŠK 2005-Sloven, Mladost Lučani-Politika, Itaka-Jelica, Vladimirci-Naftagas,Novosadski ŠK-Spartak, Radnički Vodovod-Jugović. Derbi kola je između VŠK 2005 i Sloven Rume i Vladimirci-Naftagas.

I ženska i muška liga se igra u Hotelu Fontana. Svečano otvaranje je u 15,45, a prvo kolo kreće od 16 časova u utorak 7.septembra. 11. septembra se igra duplo kolo.

Na portalu ŠSS obezbeđen je prenos partija uživo.

Naši reprezentativci i u muškoj i ženskoj konkurenciji će nastupiti, pa možemo da pratimo i njihov učinak.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading