MAGIJA Jokić je pred titulom, a kome je gledao u leđa na draftu... da čovek ne poveruje!
Foto: AP/AP/Mark J Terrill

 

Vigins, Parker, Embid... Gde su? Gde god da su, u velikom finalu nisu. Tamo je mađioničar koji, kako reče slavni Medžik, menja košarkašku igru.

MAGIJA Jokić je pred titulom, a kome je gledao u leđa na draftu... da čovek ne poveruje!

AP/Matt Slocum

 

NBA DRAFT 2014. GODINE

1. Endrju Vigins (Klivlend)
2. Džabari Parker (Milvoki)
3. Džoel Embid (Filadelfija)
4. Aron Gordon (Orlando)
5. Dante Egzum (Juta)
6. Markus Smart (Boston)
7. Džulijus Rendl (LA Lejkers)
8. Nik Stauskas (Sakramento)
9. Noa Vonle (Šarlot)
10. Elfrid Pejton (Filadelfija)
-----
41. Nikola Jokić (Denver)

Nisu samo ta trojica ispod Nikole Jokića na NBA lestvici, ima ih na stotine, ali su pomenuta jer je tad 19-godišnjak iz Sombora njima (i mnogima još) gledao u leđa. Beše to na draftu 2014, čuvenom po tome što je najbolji košarkaš današnjice - ne Embid, naravno - bio izabran tek kao 41. pik! Od 60 momaka.

Mnogi klubovi su se prevarili tog leta na biranju novajlija, Denver je pogodio. Slučajno, što je Majkl Meloun i priznao posle čišćenja Lejkersa u finalu Zapada.

- Došao je s 135 kilograma, van forme, ali smo videli da je dobar igrač. Međutim, niko, baš niko nije mogao da pretpostavi da će postati dvostruki MVP lige i da će nadmašiti Vilta Čejmberlena. Ko god tvrdi drugačije, samo se*e - naglasio je trener Nagetsa.

MAGIJA Jokić je pred titulom, a kome je gledao u leđa na draftu... da čovek ne poveruje!

AP/Richard Shotwell

 

Džoker je kao Džordan

Legendarni NBA as Irvin Medžik Džonson, po kome trofej za MVP finala Zapadne konferencije nosi ime, čestitao je Nikoli Jokiću na toj nagradi.
„Čestitam Jokiću titulu MVP finala Zapada. On je u seriji imao prosek od 27 poena, 14,7 skokova i 11,3 asistencije. Džoker menja košarkašku igru pred našim očima poput Majkla Džordana, Lerija Berda, Lebrona Džejmsa, Stefa Karija, Kobija Brajanta, Karima Abdula Džabara i Šekila O'Nila“, napisao je proslavljeni igrač Lejkersa na Tviteru.

MAGIJA Jokić je pred titulom, a kome je gledao u leđa na draftu... da čovek ne poveruje!

AP/John Swart

 

Da se magija krije u rukama, i u glavi dabome („Mnogi ne razumeju mentalni deo njegove igre, ja razumem“, reče Lebron), nekadašnji centar Mege pokazivao je svih minulih sezona. Najviše u ovoj u kojoj ga samo četiri pobede dele od šampionskog prstena. Njega, a ne Endrua Viginsa, koji je (još malo) aktuelni prvak s Golden Stejtom. Ni Džoela Embida - nepravdeno, još jednom da se naglasi - MVP sezone 2022/23, pogotovo ne Džabarija Parkera, koji ne igra još od januara 2022.

MAGIJA Jokić je pred titulom, a kome je gledao u leđa na draftu... da čovek ne poveruje!

AP/Ashley Landis

 

Kakav Lebron, pričajte o Jokiću

Čarls Barkli je nedavno prognozirao da će Nagetsi pregaziti Lejkerse u finalu, što se i dogodilo, a kad se dogodilo, slavnog asa su iznervirali...
- Bio sam ljut dok sam gledao TV. Svi mi volimo Lebrona, nije rekao da se povlači, kad to uradi, ispratićemo sve to. Trebalo je da se priča o Denveru, Džokeru, Mariju, Porteru i tim momcima. To je bilo fenomenalno. Gazili su ih, a oni su se vratili i pobedili i to je impresivno. O tome je trebalo da pričamo ceo dan - rekao je Barkli.

Na tom draftu, koji će se, eto, pamtiti i po tome što je imao najnižeg pika u istoriji s MVP nagradom (Jokić 2020/21, 2021/22), bili su mnogi ovim prostorima interesantni igrači. Poput Dantea Egzuma (5. pik), uzdanice Partizana, ili Valtera Tavaresa (43), prvaka Evrope s Realom, ili naših asova Bogdana Bogdanovića (27), Vasilija Micića (52), Nemanje Dangubića (54)... Tad su draftovani i Hrvat Dario Šarić (12) i Bosanac Jusuf Nurkić (16).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading