NEVEROVATNA ŽIVOTNA PRIČA LEGENDE NBA LIGE Evo ko je čovek čije rekorde obara kao od šale Nikola Jokić
Foto: AP/AP/Jack Dempsey

Činilo se u jednom razdoblju NBA lige da će rekordi koje drži Vilt Čemberlen zauvek ostati u njegovom vlasništvu, ali je njegovo nasleđe polako počelo da se "osipa" zahvaljujući Nikoli Jokiću! 

Srpski košarkaš je jednostavno počeo da pomera granice istorije NBA lige i polaku sustiže, potom i preskače sve ono što je legendarni Vilt uradio. 

Već je Jokić postao centar sa najvećim brojem tripl-dablova u plej-ofu uopšte, zatim je u drugom meču protiv Los Anđeles Lejkersa izjednačio Viltov rekord od sedam u jednoj seriji (verovatno će ga i prestići), dok su tu i neka druga dostignuća koja nisu viđena još od Čemberlena. 

Vilt - Jokić, Jokić - Vilt... Ovako su najčešće počinjali naslovi medija u tekućoj sezoni, a malo ko se i seća šta je to Čemberlen uradio u karijeri. Doduše, svi najviše pamte onu njegovu izjavu da je spavao sa velikim brojem žena.

- Spavao sam sa više od 20.000 različitih žena, što praktično znači da sam svakog dana, od moje 15 godine spavao sa drugom ženom - napisao je Vilt u svojoj autobiografiji objavljenoj 1991. godine.

Zatim, ostaće upamćen i po rekordu koji će teško ko skinuti. Pa čak i sam Jokić. A to je onaj rekord iz marta 1962. kadaje ubacio 100 poena na jednom meču. 

Kao igrač Filadelfije, tada je isporučio Njujork Niksima "stotku" i postao prvi profesionalni košarkaš koji je postigao 100 poena na jednoj utakmici; prethodni rekord, 78 poena na utakmici, postavio je takođe Čemberlen, ranije u sezoni. Tokom utakmice, Čemberlen je ubacio 36 koševa iz igre i 28 sa linije slobodnih bacanja.

Vilt Čemberlen rođen je 21. avgusta 1936. godine u Filadelfiji. Za svoju visinu od dva metra i 16 centimetara, bio je izuzetan sportista - pored košarke, takmičio se u skokovima u vis i skokovima udalj na koledžu, a igrao je i odbojku, pomažući u pokretanju profesionalne lige u kojoj se takmičio nakon svoje košarkaške karijere.

JOKIĆ IMAO SPREMAN ODGOVOR LEJKERSIMA To je normalno za nas, ne obraćam pažnju na sve to

Čemberlenovo košarkaško junaštvo započeto je u „Overbrook“ srednjoj školi u Filadelfiji, gde je pomogao svom timu na dva gradska prvenstva. 

Tokom svoje fakultetske karijere, Čemberlen je često bio žrtva agresivne igre. Umoran od zlostavljanja od strane svojih protivnika, Čemberlen je napustio Univerzitet Kanzas tokom svojih juniorskih dana. Tada je u NBA ligi bilo zabranjeno potpisivanje ugovora sa igračima koji su bili na koledžu, pa je Čemberlen proveo godinu dana igrajući se sa košarkaškim zabavljačima - Harlem Globtrotersima, pre nego što je potpisao sa Filadelfiju 1959. godine.

Vilt je postao momentalna senzacija u NBA ligi i najdominantnija ofanzivna sila koju je liga ikada videla. Proglašen je za rukija godine i najcenjenijim igračem za sezonu 1959/60, kada je osvojio svoju prvu od četiri MVP nagrade. Tokom sezone 1961/62, prosečno je beležio 50,4 poena po utakmici (obarajući sopstveni rekord od 38,4 poena po utakmici iz sezone 1960/61) i 25,7 skokova po utakmici. Sa Filadelfijom je 1967. godine osvojio šampionski prsten, a to je ponovio i sa Los Anđeles Lejkersima 1972. godine.

Čemberlenova karijera je, međutim, bila narušena njegovom frustracijom zbog konstantnog fizičkog zlostavljanja, naročito od strane Boston „Seltiksa“, koje je predvodio Čemberlenov dobar prijatelj i rival na terenu Bil Rasel. Stvar je bila pogoršana Čemberlenovim lošim izvođenjem slobodnih bacanja, a navijači i mediji su ga zbog toga „razapinjali“. Čemberlen se povukao iz NBA lige nakon sezone 1972/73. Uvršten je u Kuću slavnih 1978. godine.

Kasnije, tokom života, proslavio se i tako što je u svojoj autobiografiji „Pogled odozgo“ (1991.) tvrdio da je tokom života spavao sa 20.000 žena. Dana 12. oktobra 1999. umro je od srčanog udara u svojoj kući u Los Anđelesu. Imao je 63 godine.

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading